RUBRICA DE MARTI: INTREABA UN EXPERT!

infiintare firma, rubrica de marti, reinvent consulting
Consultanta fiscala si juridica Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Consultantii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara.

Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la inregistrarea in scopuri de TVA a unei firme infiintate in Romania, ce presteaza servicii in Anglia, pentru o alta societate romaneasca.

Domnul Bogdan Florescu intreaba:

„Buna ziua,

Am o societate infiintata in Romania, neplatitoare de TVA, care presteaza servicii doar in Anglia, pentru o firma inregistrata tot in tara noastra.

Serviciile sunt prestate de catre administrator, firma neavand angajati. Va rog sa-mi spuneti daca societatea mea trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA si sa factureze cu taxare inversa. In plus, ce cheltuieli se pot deduce (cazare administrator, transport in Anglia)? Va multumesc.”

Doamna Georgiana Gaman, director financiar Reinvent Consulting, raspunde:

„Buna ziua,

Conform Art. 278 din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectivul contribuabil care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul in care se afla acel sediu al agentului economic care primeste serviciile.

In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Potrivit Codului fiscal, sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri de TVA inainte de facturarea serviciilor prestate catre clientul din Comunitate. Aveti de ales intre doua variante:

– va inregistrati „normal” in scopuri de TVA;

– va inregistrati „special” in scopuri de TVA.

Inregistrarea „normala” in scopuri de TVA presupune ca societatea este obligata sa colecteze TVA pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate in relatia cu partenerii din Romania si are drept de deducere pentru achizitiile efectuate.

In schimb, inregistrarea speciala” nu ofera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni desfasurate cu parteneri din Romania. Codul de TVA primit este valabil doar pentru tranzactii cu partenerii din UE.

Indiferent de forma de inregistrare in scopuri de TVA, clientilor din Comunitate care sunt persoane impozabile le veti emite facturi făra TVA.

Conform Codului fiscal, la data solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA (normala sau speciala), veti solicita organului fiscal si inscrierea in ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari), daca intentionati sa efectuati una sau mai multe operatiuni intracomunitare.

Se poate observa ca este foarte important sa stabilim corect unde se afla locul prestarilor serviciilor: UE/ non-UE/ teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste subiectul cheltuielilor deductibile fiscal, sunt considerate cheltuieli deductibile acelea care sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.”

Pentru a obtine detalii complete privind obtinerea codului de TVA, citeste: GHIDUL PENTRU INREGISTRAREA UNEI SOCIETATI COMERCIALE IN SCOPURI DE TVA

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail:  financiar.contabil@reinventconsulting.ro.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *