TVA de 9% pentru noi produse si servicii incepand cu 1 august. Vezi care sunt acestea!

TVA 9% din august 2016, Reinvent Consulting

Incepand cu 1 august, Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) si Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care activeaza in sectorul agricol vor achita o Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) de 9% pentru livrarea de produse folosite in productia agricola si pentru prestarile de servicii specifice acestui domeniu de activitate.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cota de TVA va fi redusa de la 20% la 9% pentru livrarea celor mai importante produse utilizate in productia agricola, respectiv ingrasamintele, pesticidele, semintele si alte produse de aceasta natura, destinate insamantarii sau plantarii.

Totodata, TVA-ul de 9% se va aplica si pentru prestarile de servicii specifice acestui sector, precum aratul, semanatul, ierbicidatul, prasitul, greblatul, recoltatul, fertilizatul, balotatul etc.

Aceasta modificare fiscala este rezultatul promulgarii OUG nr. 32/ 2016 pentru completarea Legii nr. 227/ 2015 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aparuta in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie.

Citeste si: MICROINTREPRINDERI 2016: IMPOZIT PE VENIT SAU IMPOZIT PE PROFIT?

Prin scaderea cotei de TVA, de la 20% la 9%, se urmareste: stimularea persoanelor care desfasoara activitati in sistemul agricol, cresterea nivelului de accesibilitate la bunurile/ serviciile de tipul celor utilizate in acest domeniu, facilitarea de noi investitii in agricultura, derularea in conditii optime a programelor de investitii prin fondurile europene nerambursabile si sustenabilitatea sectorului agricol, in vederea atingerii obiectivelor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Ce livrari de bunuri si prestari de servicii beneficiaza in acest moment de un TVA de 9%?

Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Fiscal, s-au inregistrat mai multe modificari ale sistemului de cote de TVA utilizate pana atunci. TVA-ul standard a fost redus de la 24% la 20%, iar la anumite categorii de livrari de bunuri si de prestari de servicii s-au aplicat cote de TVA de 9%, respectiv de 5%.

In prezent, o cota de TVA de 9% se aplica pentru livrarea de:

 • proteze si accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislatiei aferente. Exceptie fac protezele dentare scutite de taxa;
 • produse ortopedice;
 • medicamente de uz uman si veterinar;
 • alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal;
 • animale si pasari vii din specii domestice;
 • seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor;
 • produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele;
 • apa potabila si cea folosita pentru irigatii in agricultura.

In plus, se vor supune unei cote de TVA de 9% agentii economici care desfasoara activitati precum:

 • cazarea in sectorul hotelier sau al domeniilor de activitate similare, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
 • serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, care nu intra in categoria berii la draft.

Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:

 • livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, definite astfel
 • serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe;
 • manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;
 • cladiri utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
 • cladiri utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
 • locuinte care au o suprafata utila de maximum 120mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie;
 • cladiri achizitionate de primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Citeste si: GHIDUL PENTRU INREGISTRAREA UNEI SOCIETATI COMERCIALE IN SCOP DE TVA

Reinvent Consulting, ajutorul tau de incredere!

Sustinem antreprenoriatul prin consultanta online gratuita si articole economice referitoare la ultimele actualizari legislative, oferindu-ti totodata cele mai bune preturi de pe piata.

 • 200 de lei, pentru infiintarea unui SRL-D;
 • 650 de lei, pentru infiintarea unui SRL, cu Asociat Unic, in Bucuresti si Ilfov, precum si 769 de lei in celelalte judete ale tarii (sunt incluse taxele la Registrul Comertului, onorariul nostru si TVA);
 • 1.000 de euro (plus TVA), pentru constituirea unui SA;
 • 490 de lei, pentru infiintarea unui PFA in Bucuresti si Ilfov, respectiv 600 de lei pentru celelalte judete ale tarii (sunt incluse taxele la Registrul Comertului, onorariul nostrum si TVA).

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu legislatia fiscala actualizata si cu alte noutati din mediul de afaceri!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitatedeschidereinchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numirerevocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e- mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

 

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *