Rubrica de marti: INTREABA UN EXPERT!

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la reactivarea fiscala a unei firme cu sediul social expirat, declarata de catre ANAF ca inactiva fiscal.

Domnul Zabava Marian intreaba:

„Buna ziua,
Am o problema cu sediul social expirat si automat declararea firmei inactive de catre ANAF. Problema este ca nu am primit nici o notificare ca trebuie sa duc dovada la ONRC pentru sediu social prelungit. Sediul a fost prelungit automat in anul 2014 pe o perioada de 5 ani, dar nu a fost depusa copie la Registrul Comertului. Am depus zilele trecute copie la ONRC. Cum pot face firma activa fara sa depund formularul 088? Din 2014 pana in prezent s-au facut facturi de chirie pentru sediu social lunar. ANAF nu putea sa observe acest lucru ca sunt facturi lunare pentru spatiu. Din ce am inteles in cazul unei erori de trimitere a notificarii s-ar putea remedia problema. Multumesc.”

Doamna Georgiana Gamana, director financiar si doamna Alexandra Alexa, director juridic, raspund:

„Prelungirea sediului social se inregistreaza obligatoriu la Oficiul Registrului Comertului. Obligatia revine in totalitatea  contribuabilului.

Nu putem vorbi despre o “prelungire automata” a sediului social la ONRC, deoarece aceasta procedura trebuie realizata de detinatorul societatii si se refera la mentiunea de prelungire a sediului social. Asadar, din punct de vedere juridic, trebuie sa depuneti actele pentru aceasta procedura dumneavoastra, in calitate de proprietar. Dosarul ar trebui sa curpinda urmatoarele documente:

  •  copie C.I. administrator;
  •  copie certificat de inregistrare;
  • Actul Aditional la Contractul initial de Inchiriere sau Contractul de Comodat initial, pentru care redactam noi Actul Aditional.

Puteti gasi detalii despre procedura de prelungire sediu social AICI

Din punct de vedere contabil, incepand cu anul 2016 unul dintre criteriile pentru care societatile sunt declarate inactive este expirarea sediul social. Inainte de a va declara societatea inactiva, ANAF are obligatia sa va transmita o notificare in care va expune un termen de 15 zile pentru a face dovada sediului social. Cu siguranta aceasta notificare a fost transmisa catre dumneavoastra in timp util, iar ANAF poate face dovada ca notificarea a fost transmisa catre contribuabil.

De asemenea trebuie sa verificati in Registrul contribuabililor declarati inactivi data de la care societatea dumneavoastra a fost declarata inactiva, si totodata data anularii codului de TVA.

Contribuabilii care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate fiscala, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor si taxelor, dar in parioada respectiva nu beneficieaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a TVA aferenta achizitiilor efectuate.

Va puteti reactiva societatea din punct de vedere fiscal daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:

  • indeplinirea tuturor obligatiilor declarative prevazute de lege;
  • lipsa oricaror obligatii fiscale restante;
  • organele fiscale au constatat ca firma functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

Din pacate, codul de TVA se poate relua doar prin depunerea formularului 088, dupa ce societatea este reactivata.”

Click aici pentru a citi mai multe despre “Reactivare societate inactiva fiscal.”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail: financiar.contabil@reinventconsulting.ro.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *