Din 2017 se schimba cota de TVA: ce modificari aduce pentru firme TVA-ul de 19%?

TVA 19% din 2017 - schimbare cota de TVA Reinvent Consulting

Stiai ca de la 1 ianuarie 2017, cota de TVA va scadea la 19%? Afla ce avantaje obtine o firma si ce modificari survin din aceasta micsorare a taxei, precum si ce penalizari pot aparea daca o societate nu se conformeaza noilor demersuri.

La finalul lui 2015, cota de TVA era de 24%. Dupa numeroase discutii, 2016 a venit cu o miscorare semnificativa de 20%, iar in 2017 tendinta se mentine. Astfel, conform art. 291 din Codul Fiscal, nivelul cotei de TVA va fi de 19% incepand cu 1 ianuatie 2017.

Aceasta modificare progresiva s-a stabilit inca din 2015, cand se dorea o scadere mult mai drastica de la 24% la 19% direct, insa s-a decis asupra unei decizii de mijloc. Astfel, in 2015 cota a fost de 24%, in 2016 a ajuns la 20%, iar de la anul aceasta va scadea pana la 19%.

Cel mai mare avantaj se va vedea in oferta pietei si in ceea ce ii priveste pe consumatori sau pe beneficiarii de servicii, deoarece un TVA redus se traduce in preturi mai mici. Astfel, bugetul statului se va mari semnificativ, va creste consumul si astfel si productia sau cererea pentru anumite servicii. Insa, exista anumite chestiuni financiare si fiscale, care trebuie solutionate pana la modificarea cotei de TVA daca detii o firma cu activitate economica.

Modificari si actualizari in fiscalitatea firmelor

Astfel, pana la 1 ianuarie 2017, firmele trebuie sa se dedice actualizarii:

  • Programelor;
  • Soft-urilor contabile;
  • Setarilor caselor de marcat;
  • Preturilor din magazine si din website-urile de prezentare.

Asadar, casele de marcat si soft-urile contabile vor trebui sa fie setate pe emiterea de bonuri fiscale si facturi cu noua cota de TVA de 19%, iar firmele vor fi nevoite sa fie pregatite pana la finalul lui 2016.

Mai mult, tranzactiile care sunt in derulare la sfarsitul lui 2016 si inceputul lui 2017, vor trebui sa fie monitorizate atent si sa se stabileasca in mod corect cota de TVA pentru fiecare in parte.

Penalizari

Daca un respectati legislatia, nu realizati modificarile de rigoare privind cele mentionate mai sus, riscati amenzi considerabile. Spre exemplu, daca emiteti bonuri fiscale care nu au cota de TVA corect completata veti fi sanctionat cu o amenda intre 2.000 – 4.000 RON. In plus, alte cateva dintre consecintele pe care le poate suferi firma ta in cazul nerespectarii noii cote de TVA de 19% sunt:

  • litigii cu partenerii de afaceri – deoarece cota de TVA si facturarea nu sunt corecte;
  • unele facturi/ cheltuieli un vor putea fi deduse din punct de vedere fiscal;
  • clientii un sunt informati corect cu privire la preturi etc.

Asadar, efectueaza in timp util toate modificarile, pentru a nu suferi penalizari ulterioare si pentru a nu pierde resurse financiare pe plata amenzi sau chiar clienti fideli.

Ai nevoie de ajutor? Reinvent Consulting iti ofera servicii de evidenta financiar – contabila privind taxa pe valoare adaugata, consultanta fiscala in cazuri de maxima necesitate, precum si alte servicii de contabilitate. Toate la un click distanta! Detalii despre tarife: Click AICI!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

2 Comments

  1. Alexandra 3 January 2017 Reply
    • Reinvent Consulting 5 January 2017 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *