Tipurile de antreprenoriat – in ce categorie se incadreaza afacerea ta?

Tipurile de antreprenoiat Reinvent Consulting (1)

Cand ne referim la antreprenoriat, ne gandim instant la o afacere, insa exista si alte domenii in care spiritul de lider si creativitatea pot sa aduca un profit, fie doar simbolic. Mai jos, va prezentam categoriile principale ale antreprenoriatului, de la cel social, pana la cel politic sau antreprenoriat online.

  1. Antreprenoriatul social

Chiar daca la prima vedere, antreprenoriatul social nu pare de interes decat pentru cei care vor sa ajute comunitatea, nu se intampla mereu asa. Antreprenoriatul social are drept deviza rezolvarea diverselor probleme specifice unei comunitati locale sau globale, utilizand o afacere ca mod de solutionare. Cu alte cuvinte, un antreprenor social este un businessman altruist cu spirit de intitativa, care ofera locuri de munca, face donatii sau organizeaza diverse activitati prin care ofera sprijin unui grup de oameni care au nevoie.

Insa, antreprenoriatul social poate sa iti aduca implinire personala prin ajutorarea celor din jur, dar si profit profesional. In Romania, acest tip de antreprenoriat a inceput sa ia amploare din ce in ce mai mult. Spre exemplu, exista brutarii care anagajeaza personal din grupuri defavorizate caruia ii ofera cursuri de (re)calificare si un loc de munca sau companii care la o perioada de timp specificata in planul de business ofera produse sau servicii oamenilor care au nevoie, dar nu isi permit sa plateasca pentru ele, exista cafenele sau servicii medicale care efectueaza donatii sau a caror activitate se dedica grupurilor defavorizate din comunitati, etc. Asadar, posibilitatile sunt multiple, iar tu poti avea un business social, care sa iti ofere multumire atat pe plan personal, cat si profesional.

  1. Antreprenoriat politic

Activitatea antreprenoriatului politic vizeaza sa aduca solutii noi la probleme politice diverse. Un antreprenor politic trebuie sa dea dovada de spirit de business, leadership, sa cunoasca climatul politic si ceilalti competitiori, etc. Acest tip de antreprenoriat este extrem de asemanator cu o afacere obisnuita, dar si cu o afacere sociala. Doreste sa aduca solutii la problemele politice ale unei comunitati/ tari si incearca sa gaseasca mijloace practice prin care sa le rezolve.

  1. Antreprenoriat in cercetare

Numerosi savanti si oameni de stiinta au intitiat afaceri de success. Cel mai bun exemplu este chiar inventatorul becului, Thomas Edison, care a pus bazele corporatiei General Electric, afacere ce a supravietuit pana in zilele noastre.  Asadar, unele proiecte stiintifice se pot transforma intr-o fundatie pentru o afacere de succes.

  1. Antreprenoriat online

Antreprenoriatul online inseamna afaceri infiintate si promvate in mediile de socializare de pe Internet. Un antreprenor online poate fi atat un tanar de 20 de ani care isi creeaza un canal de Youtube, unde vorbeste despre pasiunile lui si promoveaza diverse produse, ceea ce ii aduce profit, dar poate fi si un magazin online pe Facebook, spre exemplu, cu bijuterii realizate manual de o antreprenoare in varsta de 50 de ani. Dupa cum probabil intuiesti, antreprenoriatul online este mult mai simplu de intretinut, permite comercializarea catre un grup tinta, iar clientii vor afla mult mai repede de business-ul tau.

Principalul dezavantaj al unei afaceri in mediul online este dezvoltarea pe lunga durata. Un business online este destul de efemer, mai ales daca esti la prima afacere, de aceea dezvoltarea pe termen lung poate fi problematica. Insa, e un bun punct de plecare.

  1. Intraprenoriat

Un intraprenor este un angajat al unei companii de mari dimensiuni, care se bucura de libertate si suport financiar pentru a veni cu noi produse, servicii, sisteme care vor creste respectiva companie. Acestia nu sunt constransi de aceleasi reguli ca un angajat obisnuit al companiei respective, deoarece job-ul lor este acela de a aduce un plus de creativitate si de a aduce profit si servicii innovative pentru compania mare. Astfel, ei sunt “antreprenorii din interior” care, chiar daca nu detin compania, se comporta ca oamenii de afaceri, fiind motivati de cresterea business-ului pentru care lucreaza.

Google, spre exemplu, ofera angajatilor  20% din timpul de lucru pentru proiecte personale, pentru a motiva initiativa.

Indiferent de tipul de business pe care il ai, succesul nu vine usor, iar antreprenoriatul inseamna rabdare, investitie de timp si resurse financiare, toate focalizate intr-o idee. Afacerea ta in ce tip de antreprenoriat se incadreaza?

Referinta: smarters.ro

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro sau consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *