Ce ii atrage pe romani sa deschida firme in Bulgaria?

Infiintari firme in Bulgaria Reinvent Consulting (1)

De ce sunt romanii atrasi sa deschida afaceri in Bulgaria? Care sunt avantajele?

In primul rand, conditiile fiscale din tara vecina sunt mult mai favorabile. Daca in Romania impozitul pe profit este de 16%, in Bulgaria acesta este de 10%.

Firmele din tara vecina nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale, ci doar o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie a anului urmator.

Daca cifra de afaceri a firmei va depasi 50.000 leva/12 luni, firma va fi inregistrata automat de catre autoritatile abilitate ca si platitoare de TVA. Dupa inregistrarea ca platitor de TVA, se poate reveni la incadrarea de neplatitor, numai daca cifra de afaceri este mai mica de 50.000 leva in ultimele 18 luni.

In timp ce in Romania recuperarea de TVA este incerta, in Bulgaria exista un termen fix de 45 de zile de la cerere, urmand ca statul sa platesca dobanzi daca intarzie cu plata TVA-ului.

Taxa pe valoarea adaugata este de 20%.

Impozitul pe proprietatile care nu sunt folosite in scop rezidential este de 0,15%.

Taxa pentru transferul proprietatii imobilelor si autovehiculelor este cuprinsa intre 2-4%.

Dividendele se impoziteaza cu 5%.

Beneficii oferite de mediul economic bulgar:

  • impozite si taxe mai reduse;
  • posibilitatea de a face previziuni si planuri pe termen lung realiste, avand in vedere faptul ca in Bulgaria sistemul fiscal este unul relaxat si stabil;
  • stabilitatea cursului valutar;
  • costuri mai mici cu forta de munca;
  • capitalul social minim de 2 leva (aproximativ 1 euro) pentru constituirea unei societati comerciale, comparativ cu 200 lei capital social minim pentru un SRL in Romania;
  • preturile mici ale proprietatilor si chiriilor.

Care e procesul de deschidere a unei firme in Bulgaria?

Pentru inregistrarea unui SRL, primul pas il constituie, la fel ca in Romania, depunerea aplicatiei de inregistrare la Registrului Comertului din Bulgaria.

Exista un formular de aplicare standard care poate fi inregistrat de catre directorul companiei sau de catre un avocat. Documentul poate fi inregistrat in limba bulgara sau in orice limba oficiala a Uniunii Europene cu o traducere legalizata in limba bulgara.

Pasi:

  • Rezervarea numelui societatii. Se realizeaza la Agentia Registrului de pe langa Ministerul Justitiei. Rezervarea este valabila doua luni, timp in care – daca nu ati reusit sa inregistrati societatea – aveti denumirea protejata;
  • Adunarea membrilor fondatori. Niciunul din membrii fondatori nu trebuie sa fi avut un faliment;
  • Depunerea capitalului social. Depunerea se face intr-un cont special destinat acestui scop, iar capitalul minim este de 2 leva (1 Euro = 1,95BGN), adica 1 Euro;
  • Inregistrarea companiei si forma ei. Societatea comerciala se inregistreaza la Registrul Comercial Central. Trebuie, de asemenea, aleasa si forma societatii comerciale. Se pot inregistra societati cu raspundere limitata (OOD), societati cu raspundere limitata cu asociat unic (EOOD), societati pe actiuni (AD), societati pe actiuni cu actionar unic (EAD). Hotararea de infiintare a societatii trebuie sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Pe cine avantajeaza mutarea afacerii in Bulgaria?

Alegerea Bulgariei, fie pentru relocarea business-ului, fie pentru extinderea sa, prezinta un interes deosebit pentru companiile cu activitati de productie, precum si pentru cele care fac importuri din tari extracomunitare.

Inregistrarea unei societati in Bulgaria este oportuna doar in cazul in care principalul scop al acestei societati este de a desfasura activitati comerciale in principal pe piata din Bulgaria.

In cazul in care se doreste desfasurarea de activitati economice pe teritoriul din Romania si sediul societatii este in Bulgaria, autoritatile romane au tot dreptul sa taxeze veniturile care apartin entitatii locale conform prevederilor legislative fiscale din tara noastra si potrivit conditiilor prestabilite in tratatul de evitare a dublei impuneri incheiat intre aceste doua tari.

Daca doresti sa-ti deschizi o afacere noua in tara vecina, vrei sa-ti extinzi activitatea sau o muti cu totul, solutia putem fi noi!

Reinvent Consulting  – infiintare firma in Bulgaria

Cost: 530 Euro + TVA

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *