Modificari in ceea ce priveste rambursarea de TVA in 2017

Rambursarea de TVA in 2017

Deconturile depuse pana la 1 mai 2017 vor fi rambursate diferit.  Iata cum functioneaza noul mod de rambursare de TVA in 2017, conform ultimelor modificari.

Rambursarea de TVA, adica solutionarea deconturilor cu sume negative, este reglementata de ANAF prin intermediul ordinului 3.699/2015, completat recent prin Ordinului ANAF nr. 1.232/2017.

Prin ultimul ordin se modifica destul de semnificativ procedura rambursarii de TVA. Aceste modificari se refera la maniera de inregistrare, respectiv radiere, din baza de date a contribuabililor cu risc fiscal in ceea ce priveste rambursarile de TVA.

Codul de procedura fiscala impune ca taxa pe valoare adaugata ceruta la rambursare prin intermediul deconturilor cu suma negativa de TVA, cu optiune de rambursare, depuse in  termenul legal, sa se restituie de organul fiscal central.

Cu alte cuvinte, orice contribuabil platitor de TVA poate cere rambursarea sumei negative a taxei din perioada de raportare. Aceasta rambursare se va realiza daca contribuabilul completeaza casuta corespunzatoare din Formularul 300, declaratia pentru decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, fiind concomitent declaratie de decont si rambursare TVA. Daca contribuabilul nu doreste rambursarea in perioada fiscala prezenta, soldul se poate reporta pentru urmatoarea perioada.

In ce consta procedura solutionarii decontului  de TVA?

Deconturile de TVA sunt depuse de catre persoanele impozabile platitoare de TVA, la Administratia Fiscala in jurisdictia careia sunt inregistrate.

Depunerea se poate realiza:

  • direct la sediul administratiei, pe suport electronic, impreuna cu doua copii fizice, listate, ale declaratiei. Aceste deconturi se vor primi si procesa pe loc, in prezenta contribuabilului;
  • prin posta, ca urmare deconturile fiind procesate in decursul zilei primirii;
  • online prin mijloace electronice.

Administratia financiara va grupa ulterior in 2 categorii aceste declaratii:

  • Deconturi cu sume pozitive (cu TVA de plata);
  • Deconturi cu sume negative (cu optiune de rambursare sau fara).

Deconturile cu sume negative de TVA ale contribuabililor fara risc fiscal sau infractiuni inscrise in cazierul fiscal care solicita sume de maxim 45.000 de lei, vor fi incadrate la categoria firmelor cu risc fiscal mic.

Contribuabilii care solicita rambursarea TVA mai mica decat suma de 45.000 de lei vor primi inspectii fiscale ulterioare.

Ai nevoie de ajutor si de suport de la un expert contabil? Alege serviciile Reinvent Consulting, companie cu peste 17.000 clienti in portofoliu, compusa dintr-o echipa de profesionisti acreditati CECCAR si CAFR, cu experienta in domeniul financiar-contabil.

Tarifele pentru evidenta financiar – contabila incep de la 175 lei/luna, dar depinde de numarul de salariati, documente sau activitate firmei.

Pentru mai multe detalii despre tarife CLICK AICI!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *