Esalonarea platii obligatiilor fiscale – cine beneficiaza si in ce consta procedura?

Esalonarea platii obligatiilor fiscale – cine beneficiaza si in ce consta procedura

Asa cum explica ANAF, esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante este o facilitate de care pot beneficia debitorii aflati in dificultate generata de lipsa temporara a disponibilitatilor banesti.

Procesul nu e simplu ca buna-ziua si nici ultra-rapid, dar avantajele pe care le ofera se pot dovedi gura de aer care face diferenta intre esec si depasirea unui moment dificil, mai ales ca esalonarea se poate face pe o perioada de pana la 5 ani, in functie de datele concrete ale problemei.

Cine poate beneficia de aceasta masura?

Conform ghidului publicat de ANAF, beneficiarii trebuie sa indeplineasca conditiile urmatoare:

 • Sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitatea financiara de plata pe perioada de esalonare;
 • Sa constituie o garantie;
 • Sa nu se afle in procedura de insolventa;
 • Sa nu se afle in dizolvare;
 • Sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/ sau raspunderea solidara;
 • Sa aiba depuse toate declaratiile fiscale potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.

Sfatul nostru este sa apelati la contabili cu experienta si cu capacitate profesionala dovedita pentru a fi siguri ca toate declaratiile sunt depuse corect si la termen. Reinvent Consulting va sta la dispozitie.

Cum se realizeaza procedura?

Depunerea tuturor declaratiilor fiscale nu reprezinta un pas in sine in procedura de obtinere a esalonarii, ci doar una dintre conditiile de eligibilitate. Primul pas din procesul de esalonare este completarea cererii, care va cuprinde urmatoarele:

 • Datele de identificare ale solicitantului;
 • Perioada pentru care se solicita esalonarea la plata si motivarea solicitarii;
 • Suma totala pentru care se solicita esalonarea/amanarea la plata;
 • Justificarea starii de dificultate generate de lipsa temporara de disponibilitati banesti si cauzele acesteia;
 • Mentiuni referitoare la inlesnirile de plata acordate pana la data depunerii cererii, in baza actelor normative in materie de inlesniri la plata;
 • Mentiuni referitoare la bunurile in proprietate.

Dupa completarea cererii si depunerea ei la ANAF, urmeaza o perioada de 60 de zile de analiza. Totusi, pentru debitorii considerati a avea “risc fiscal mic”, timpul de asteptare este de doar 15 zile.

Ce inseamna “risc fiscal mic”?

Potrivit aceluiasi ghid, publicat aici, debitorul cu risc fiscal mic are un cazier fiscal curat, are administratori care nu au detinut, in ultimii 5 ani, aceasta calitate in cadrul persoanelor juridice lichidate care au lasat datorii, nu sunt in inactivitate, nu au inregistrat pierderi in fiecare dintre ultimii 3 ani fiscali, sunt infiintate de mai mult de un an, iar obligatiile financiare restante nu sunt mai vechi de 6 luni.

Atentie, asta nu inseamna ca doar debitorii cu risc fiscal mic pot beneficia de esalonarea datoriilor, doar ca in cazul lor procedura este mai simpla.

Urmatorii pasi

Urmeaza emiterea de catre ANAF a unui acord de principiu prin care se stabilesc atat sumele esalonate/ amanate la plata, perioada de esalonare, dobanzile, procentajul perceput din sumele esalonate/ amanate (nu mai mult de 16%, in functie de durata de esalonare), cat si valoarea garantiei. Aceasta trebuie constituita in termen de maxim 30 de zile de la data comunicarii acordului de principiu. Dupa bifarea acestui pas, urmeaza acceptarea sau respingerea cererii, in functie de respectarea de catre solicitant a conditiilor din acordul de principiu.

Desi aparent simpla, e limpede ca procedura aceasta poate pune cateva probleme, mai ales solicitantilor cu mai putina experienta in strabaterea cailor incurcate ale administratiei fiscale.

Serviciile de consultanta fiscala ale Reinvent, livrate de experti acreditati de Camera Consultantilor Fiscali si Camera Auditorilor Financiari din Romania, pot face ca intreaga experienta, atat in privinta completarii cererii, cat si in ce priveste intelegerea si aplicarea acordului de principiu, sa fie cat mai facila posibil.

In plus, atunci cand aveti obligatii de plata restante si penalitatile de intarzaiere curg, fiecare zi trece in defavoarea dumneavoastra. Creati-va de la bun inceput premisele pentru acceptarea solicitarii, implicand consultanti experimentati, la preturi mai mult decat corecte.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *