RUBRICA DE MARTI: Intreaba un expert!

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la cota de TVA aplicabila unui apartament vandut nefinisat:  este posibil ca ANAF sa solicite vanzatorului diferenta de TVA pana la 19% conform art. 291 din Codul fiscal?

Doamna Daniela Plugaru intreaba:

“Buna ziua,

Ma puteti lamuri in privinta TVA-ului de 5% pentru un imobil care s-a vandut nefinisat? In calitate de reprezentant al firmei care a vandut imobilul, este posibil ca cei de la ANAF sa solicite diferenta de TVA pana la 19% in cazul in care constata ca apartamentul nu este ”locuibil”, conform art. 291 din Codul fiscal? Acest termen de ”locuibil” este destul de ambiguu. Se refera doar la un apartament racordat la utilitati sau prevazut deja chiar si cu obiecte sanitare si faianta si parchet? Multumesc!”

Doamna Georgiana Gaman, Director financiar, Reinvent Consulting, raspunde:

„Stimata Doamna,

Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2 , exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2 , inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale.

In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2 , inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%.

O conditie prevazuta de Codul Fiscal este ca, in momentul vanzarii, unitatile locative sa poata fi locuite.

In Normele Metodologice de aplicare a Codului fiscal se expune ce inseamna locuinta, astfel: “Prin locuinta se intelege constructia alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care, la data livrarii, satisface cerintele de locuit ale unei persoane ori familii.”

ANAF  poate solicita diferenta de TVA in conditiile in care se constata ca nu a fost indeplinita cerinta legata de faptul ca  unitatea locativa sa poata fi locuita.”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail: consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro sau financiar.contabil@reinventconsulting.ro

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

http://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *