Ce presupune o inspectie de la Consiliul Concurentei si cum se pot remedia sanctiunile?

Ce presupune o inspectie de la Consiliul Concurentei si cum se pot remedia sanctiunile-

Pe langa ANAF, politia economica, ISU, „garda de mediu”, etc., stiati ca si Consiliul Concurentei e indreptatit sa faca inspectii inopinate si sa dispuna sanctiuni? Cateva exemple: amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri pe anul anterior sau al altor masuri, si mai drastice, anume masurile corective comportamentale (de exemplu, va pot obliga sa renuntati la contractele considerate a consfinti o practica neconcurentiala) sau structurale (pot dispune divizarea afacerii). Detalii in continuarea articolului. 

Chair daca pare ca ar fi o chestiune care le priveste doar pe companiile mari, in fapt legea nu distinge intre companiile mari si IMM-uri in privinta aceasta. In plus, in domeniul concurentei, gradul de necunoastere a legilor nationale si comunitare aplicabile si, implicit, de conformare e foarte mare, la nivel de IMM mai mult decat la nivelul companiilor mari.

Ca atare, Consiliul Concurentei – autoritatea abilitata in materie – tocmai a publicat un ghid de conformare adresat IMM-urilor, ghid care poate fi consultat integral pe site-ul institutiei. Cateva puncte de retinut sunt redate mai jos.

Ghidul defineste si exemplifica principalele comportamente neconcurentiale :

 • practicile concertate: coordonarea comportamentului pe piata intre companii aflate pe aceeasi treapta a lantului de productie/distributie, fara sa se fi incheiat un acord; intelegeri secrete de tip cartel care pot privi fixarea preturilor, impartirea pietei si a clientilor, limitarea productiei si distributiei; sau intelegeri secrete pe verticala, intre companii aflate pe trepte diferite in lantul valoric, de exemplu intre un producator si un distribuitor;
 • deciziile asociatiilor patronale si profesionale de a impune o conduita comuna tuturor membrilor lor;
 • comportamentele abuzive ale unei companii care detine pozitia dominanta pe o piata; acestea pot fi comportamente de excludere (ex.: mentinerea artificiala de preturi foarte scazute pentru a castiga clienti si a inlatura concurenta), de exploatare (impunerea de preturi nejustificat de mari) sau de discriminare (reduceri speciale pentru clientii care au drept furnizor unic compania aflata in pozitia dominanta).

Atentie, acestea sunt doar cateva exemple, pentru a cunoaste toate felurile in care va puteti abate, trebuie citita Legea Concurentei si celelalte reglementari incidente in materie. Companiile mari au de obicei un departament juridic cu atributii inclusiv in ce priveste conformarea concurentiala, dar e recomandat ca si cele mai mici sa apeleze la consiliere legala, daca au dubii in legatura cu unele dintre practicile lor sau ale concurentilor in ce ii priveste.

Pentru toate aceste nelamuriri, avocatii Reinvent Consulting sunt la dispozitia dumneavoastra. 

Este suficient ca un angajat al companiei sa se implice in practici neconcurentiale pentru a atrage raspunderea companiei in sine. Nu e nevoie ca respectivul angajat sa faca parte din echipa de conducere. Poate fi vorba despre un membru oarecare al echipei de vanzari care se intelege cu un omolog al sau din alta companie sa isi imparta clientii sau sa boicoteze alt operator.

Ca in orice alta privinta, necunoasterea legii nu poate constitui o aparare valabila, iar sanctiunile pot fi impuse chiar daca intelegerea secreta nu a fost pusa in aplicare sau daca fapta a fost savarsita din culpa.

In cazul in care o investigatie a Consiliului Concurentei se soldeaza cu o sanctiune, compania in cauza poate obtine o reducere de pana la 10% din valoarea de baza a sanctiunii, daca face dovada adoptarii si punerii in practica a unui program de  conformare la legislatia din domeniul concurentei. Ghidul insista asupra faptului ca autoritatea de concurenta nu se va multumi cu un program existent doar la nivel declarativ, pe hartie, dar neaplicat sau a carui eficienta nu este evaluata si corectata. Sarcina probei revine companiei (adica firma este cea care trebuie sa demonstreze Consiliului adoptarea, aplicarea si gestionarea eficienta a programului de conformare).

Programul de conformare: mod de administrare

Piesa de rezistenta a programului este Manualul de conformare care trebuie redactat si adoptat intern de fiecare firma. Consiliul nu recomanda un continut tip, pentru simplul fapt ca firmele diferite vor avea nevoi diferite din punctul acesta de vedere, dar propune cateva elemente care nu trebuie sa lipseasca:

 • O exprimare de pozitie clara, ferma, a managementului companiei in ce priveste conformarea la normele de concurenta;
 • Desemnarea persoanei sau persoanelor responsabile cu programul de conformare – in cazul IMM-urilor, rolul poate fi asigurat de catre administratorul sau consilierul juridic al firmei;
 • Informatii cuprinzatoare, prezentate eficient si pe intelesul angajatilor, precum si un program de instruiri si masuri de constientizare;
 • Un sistem de monitorizare si de evaluare a conformarii.
 • Un sistem de raportare a eventualelor deficiente in materie.

In plus, Ghidul recomanda o serie de pasi pentru realizarea unui program de conformare eficient, dintre care primul pas este si cel mai important – si nu doar pentru ca e primul:

 1. Identificarea riscurilor si vulnerabilitatilor unei companii: care sunt practicile neconcurentiale la care compania este predispusa prin datele sale concrete? De exemplu, daca angajatii companiei participa frecvent la evenimente din industrie unde se intalnesc cu omologi din alte companii, exista riscul de a face schimb de informatii sensibile sau de a stabili intelegeri neconcurentiale; tot astfel, daca angajatii in anumite pozitii ale companiei au fost recrutati de la concuenta, acest fapt reprezinta un risc in sensul legislatiei concurentei.
 2. dupa identificarea riscurilor, se trece la evaluarea si notarea lor cu calificative de tipul: risc mare, mediu, mic. De exemplu, in cazul riscurilor de mai sus, sa zicem ca primul ar fi un risc mare, iar al doilea un risc mediu.
 3. Elaborarea masurilor din Programul de conformare se va axa cu prioritate pe riscurile indentificate anterior, in ordinea marimii. Desi e departe de a fi singurul tip de masura posibila, Ghidul insista in repetate randuri asupra actiunilor de instruire si informare a personalului, pentru ca de acolo vin de foarte multe ori problemele.
 4. Trebuie prevazute mecanisme de evaluare a eficientei masurilor si de corectare.

Conformarea: efecte secundare, dar nu adverse

Din cazurile concrete gestionate de Consiliu s-a desprins si un efect pozitiv al programelor de conformare desfasurate de companii. In urma actiunilor de instruire a personalului, angajatii – constienti acum de ce constituie practici neconcurentiale – au putut recunoaste si semnala acest tip de comportamente in care se angaja concurenta in detrimentul firmei lor. Firma a putut apoi raporta comportamentele respective, iar concurentii neloiali au fost sanctionati.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *