Noutate ANAF: procedura de vanzare in regim de urgenta a bunurilor perisabile

Noutate ANAF- procedura de vanzare in regim de urgenta a bunurilor perisabile

Te-ai gandit vreodata ca printre “furnizorii” firmei se poate numara si Fiscul? Chiar si atunci cand obiectul de activitate al societatii tale presupune comertul cu bunuri perisabile?

Prin Ordinul Presedintelui ANAF nr. 1517/11.05.2017 a fost stabilita procedura de evaluare si valorificare in regim de urgenta a bunurilor perisabile sau supuse degradarii si au fost aprobate modelele tuturor formularelor privitoare la acest proces, pe care le poti consulta dand click aici.

Mai jos gasesti un rezumat al punctelor celor mai importante, din perspectiva potentialului cumparator.

  • Ce produse se pot cumpara?

Procedura defineste ca bunuri perisabile sau supuse degradarii atat acele bunuri cu un grad mare de perisabilitate, de tipul alimentelor, cat si cele care isi pierd din valoare o data cu trecerea timpului, prin uzura fizica sau morala, ca autovehiculele, aeronavele, ambarcatiunule etc., si cele a caror depozitare sau intretinere costa disproportionat in raport cu valoarea lor efectiva. Animalele vii intra si ele sub incidenta acestei proceduri.

  • Cine si cum stabileste pretul de pornire? 

Prima etapa este aceea de infiintare a unei Comisiii de Valorificare formata din trei membri, procedura realizata de Fisc. Aceasta va stabili pretul de pornire fie ca medie aritmetica a trei oferte transmise de catre operatori economici care vand bunuri de acelasi tip (in cazul produselor perisabile), fie prin metoda comparativa, prin raportare la preturile din piata  (pentru bunurile supuse degradarii fizice sau morale).

Cum avem de-a face cu o procedura in regim de urgenta, ANAF va identifica operatorii economici “de referinta” si le va trimite o cerere de oferta la care acestia vor trebui sa raspunda cel tarziu in ziua imediat urmatoare, asa incat procedura sa poata fi demarata imediat. In acelasi timp in care se trimite cererea aceasta de oferta catre comerciantii de referinta, un prim anunt, continand doar descrierea si cantitatea bunurilor care urmeaza sa fie puse in vanzare, este publicat pe site-ul ANAF. Asadar, din momentul in care ati descoperit un anunt care va intereseaza, nu neglijati sa vizitati frecvent site-ul ANAF, pentru ca lucrurile se vor desfasura foarte rapid.

  • Cine poate cumpara?

Art. 5.8 al Ordinului ANAF prevede ca bunurile care fac obiectul procedurii vor fi vandute in sistem angro doar catre persoane juridice sau fizice autorizate sa desfasoare operatiuni comerciale cu acel tip de bunuri.

De retinut este si ca pentru alimente si animale este obligatorie detinerea de catre potentialul cumparator a tuturor permiselor si autorizatiilor sanitar-veterinare si de siguranta a alimentelor.

Aceasta procedura se adreseaza strict agentilor economici, nu persoanelor fizice, care vor utiliza produsul. Dat fiind caracterul urgent al acestor proceduri, daca nu vrei sa pierzi nicio ocazie, ar fi bine sa notezi de la bun inceput in actul constitutiv codurile CAEN corespunzatoare tuturor activitatilor care crezi ca ar putea prezenta interes la un moment dat pentru afacerea ta, chiar daca nu le ai in plan pe termen scurt. Legea prevede ca puteti avea un singur obiect principal de activitate, dar lista celor secundare este cvasi-totalitatea activitatilor din economia nationala.

Adaugarea de coduri CAEN presupune inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului, operatiune care va poate pune in incurcatura. Detalii despre procedura si despre tarifele noastre: CLICK AICI!

  • Care este procedura completa?

Dupa ce se stabileste pretul de pornire prin procedura la care ne-am referit expeditiv mai sus, Comisia de Valorificare va publica anuntul de scoatere la vanzare a respectivelor bunuri. Acesta va fi publicat pe site-ul ANAF si, in forma tiparita, la sediul administratiei fiscale, la depozitul unde sunt pastrate bunurile, la sediul si la domiciliul datornicului. Anuntul va specifica, printre altele, natura si cantitatea bunurilor, pretul de pornire, documentele pe care trebuie sa le contina dosarele depuse de cei interesati sa cumpere, data pana la care se pot depune dosarele, locul unde vor fi depuse dosarele si data si locul sedintei de deschidere a ofertelor. Ultima procedura se refera la faptul ca dosarele depuse de ofertanti sunt deschise si verificate de catre Comisia de Valorificare in plen, in fata potentialilor cumparatori sau a reprezentantilor imputerniciti ai acestora.

In termeni concreti, inseamna ca trebuie sa fii foarte meticulos la intocmirea dosarului de participare, pentru ca orice document lipsa, chiar si o copie dupa un act de identitate, va atrage descalificarea automata a ofertei.

In timpul aceleiasi sedinte se va desemna oferta retinuta – fireste, cea cu valoarea cea mai mare.

Atentie, insa: se pot face oferte mai mari si pe loc, in timpul sedintei, iar acestea vor fi luate in calcul. E firesc pentru o licitatie, in fond, asa incat ar fi recomandat ca persoana imputernicita sa reprezinte societatea sa aiba o anumita putere de decizie in asemenea situatii.

Un ultim sfat: inainte sa optezi pentru o procedura de tipul acesta, asigura-te ca ai resursele financiare necesare, pentru ca termenul de plata este de doar 5 zile, dupa care se poate declansa executarea silita.

Acesta ar fi si unul dintre dezavantajele de a avea ANAF drept “furnizor”.

In plus, predarea marfii nu se face decat dupa plata, si, cum bunurile sunt perisabile, este in interesul tuturor ca intregul proces sa se desfasoare cat mai rapid.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *