Finantarea privata pentru o microintreprindere debutanta. Misiune imposibila?

Surse finantare firme Reinvent Consulting
Surse finantare firme Reinvent Consulting

In timpul efervescentei mediatice create in jurul programului Start-Up Nation ati auzit poate de creditele punte pe care bancile nu s-au inghestuit sa le propuna. Dar ce sunt ele, la ce folosesc si ce alte optiuni de finantare sunt deschise microintreprinderilor aflate la inceput de drum, indiferent ca participa intr-un program guvernamental sau nu, cititi mai jos.

Vorbind de curand despre bancabilitatea IMM-urilor, Florin Jianu, fost ministru pentru mediul de afaceri si actual reprezentant al CNIPMMR (Consiliul National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania) atragea atentia asupra faptului ca aceasta ar trebui privita si din perspectiva intreprinderilor mici, nu numai a bancilor. „Problemele antreprenorilor sunt legate de costurile bancare cu privire la credite, precum și de lipsa unor instrumente diversificate și adaptate nevoilor lor (credite punte, mezanin, microcredite, etc.)”, a declarat Florin Jianu pentru Agerpres. Neavand acces la ele, multi antreprenori cu business-uri mici nici nu stiu ce anume sunt aceste tipuri de finantare. Va propunem mai jos cateva explicatii, convinsi ca o anumita cultura bancara nu poate decat sa va ajute sa dezvoltati potentialul afacerii dvs, chiar daca institutiile financiare inca nu s-au aliniat.

Pana treci puntea

„Credit punte” reprezinta o expresie pe care cel mai probabil ati mai intalnit-o in contextul creditelor ipotecare: acesta era creditul acordat atunci cand o persoana detinea deja un imobil pe care dorea sa il vanda pentru a cumpara altul mai trainic si mai frumos, vorba cantecului despre podul de piatra, ca sa ramanem in tematica puntii, dar ii lipsea diferenta. In contextul Start-Up Nation si al altor programe guvernamentale de incurajare a antreprenoriatului, creditele punte sunt acele credite de investitii acordate pe termen mediu pentru asigurarea necesarului de finantare generat de decalajul dintre platile efectuate in cadrul etapelor de executie a proiectului finantat din Fonduri europene sau guvernamentale si platile transelor nerambursabile de la autoritatile  programului de finantare. Cu alte cuvinte, sunt banii de care are nevoie antreprenorul „ca sa dea drumul la treaba” pana vin banii de la guvern, banii aceia pe care in mod ideal ii vor avea deja cei mai prevazatori.  In cadrul Start-Up Nation, bancile care s-au angajat sa acorde acest tip de credit sunt Banca Transilvania, CEC Bank si BCR. Daca la un program unde creditele sunt garantate de stat prin FNGCIMM in proportie de 80% nu s-au aratat interesate decat trei institutii, deducem ca in general apetenta bancilor pentru acest tip de produs de creditare este cu adevarat mica.

Incursiune in micro-cosmos

Microcreditele sunt credite acordate de banci microintreprinderilor, nicio surpriza. Criteriile dupa care firmele sunt clasate in categoria aceasta pot varia de la o banca la alta, dar in principiu este vorba despre o cifra de afaceri anuala mai mica de 1 milion de euro. Conteaza si istoricul de creditare pe care firma il poate avea cu banca respectiva, desigur. Cele mai cunoscute forme de imprumuturi micro sunt liniile de creditare si creditele pentru capital de lucru.

Linia de creditare desemneaza un anumit plafon de finantare pe care banca il acorda firmei, de obicei pe o durata de 12 luni cu posibilitate de prelungire, si din care firma va „consuma” doar cat si cand are nevoie. Dobanzile se aplica doar la sumele retrase efectiv, nu la intregul plafon. Liniile de creditare se refera la sume mai degraba mici si sunt ca o „descoperire de card” pentru persoanele juridice, in termeni neacademici.

Pentru nevoi ceva mai consistente, dar ramanand in zona finantarii activitatii curente, exista creditele pentru capitalul de lucru. Acordate tot pe perioade scurte, acestea permit accesarea unor sume mai mari destinate cumpararii de materii prime sau asigurarii necesarului de lichiditati, de exemplu.

Creditele de investitii sunt menite sa permita cumpararea de utiliaje, echipamente, imobile etc. Prin definitie, acestea angajeaza sume mai mari si sunt prin urmare acordate pe perioade mai lungi – de pana la 10 ani, eventual cu o perioada de gratie de inca 1 an. Creditul poate acoperi integral valoarea investitiei, dar bancile monitorizeaza desfasurarea investitiilor pe care le finanteaza, asa incat, dupa fiecare tragere, beneficiarul trebuie sa prezinte dovezi ca sumele respective au fost cheltuite in cadrul concordat cu banca. De asemenea, intreprinderile mici pot accesa si credite imobiliare, pentru constructia sau achizitia de cladiri, cu perioade de rambursare mai mari (pana la 15 ani). Fireste, garantiile pe care trebuie sa le ofere firma sunt considerabil mai mari in cazul acestor din urma produse – de-a dreptul prohbitive pentru multi antreprenori, dupa cum a pus recent in evidenta un raport BNR. Dar chiar si pentru microcreditele de valoare mica si acordate pe termen scurt, ca cele descrise mai sus, firma trebuie totusi sa aiba la activ macar un an financiar complet, incheiat cu bine (asta insemnand cu declaratii depuse si cu bilantul pe plus).

La mezanin, cu vedere spre piata

Creditele mezanin sunt credite acordate pe termen mediu si lung de catre fondurile de investitii cu posibilitatea convertirii datoriei in actiuni in cazul in care imprumutul nu este restituit integral la data scadenta. De asemenea, fondul de investitii care acorda finantarea mezanin are, de obicei, drept de preemptiune pentru dobandirea de actiuni in contul datoriei si in alte circumstante, de exemplu atunci cand se schimba actionariatul principal sau in cazul unei oferte publice intiale pentru listarea la bursa.

Pentru a beneficia de finantare mezanin, firma resectiva trebuie sa aiba o reputatie solida in industrie, un produs cu viabilitate dovedita, un istoric de profitabilitate si perspective de dezvoltare imbietoare, altminteri fondul de investitii nu va fi motivat sa dobandeasca actiuni in business-ul respectiv. Desi acest tip de finantare este o prezenta foarte timida in preisajul romanesc al creditelor pentru companii, in Vest el este destul de utilizat, in genere practicandu-se dobanzi de 12-20%, ceea ce il claseaza in categoria datoriilor cu grad mare de risc si potential mare de castig. 

Inger, ingerasul meu

Si daca totusi nu incapeti in patul lui Procust cu care masoara bancile si fondurile de investitii bancabiliatea afacerilor mici autohtone? Ideea e buna, planul de business e blindat, echipa este motivata, dar lipseste capitalul de pornire. Ei bine, poate e o idee buna sa faceti apel la un business angel. Acest tip de investitor individual va va aduce capital si va deveni in schimb asociat in compania dvs, in proportie de pana la 49% din partile sociale. Dintr-un motiv neelucidat, legea 120/2015 nu permite decat SRL-urilor sa beneficieze de interventia „ingerilor” si intr-un quantum nu mai mare de 200.000 euro. Trebuie sa stiti, insa, ca un business angel va cauta intotdeauna un business cu potential mare de scalare – adica unul care sa creasca intr-un an cat altii in 10 – tocmai pentru ca un business angel nu va fi interesat de facilitatile fiscale rizibile pe care i le promite legea citata, ci de a revinde participatia atunci cand firma dvs va valora mult mai mult decat valoreaza azi. Asa ca, in functie de domeniul de activitate, nu toate firmele pornesc cu sanse egale. De asemenea, tot la nivelul domeniului de activitate, legea impune si cateva restricitii, de exemplu in ce priveste serviciile de consultanta, deci asigurati-va ca ati parcurs-o inainte sa va lansati. Iar daca vreti un punct de plecare, incercati businessangelsromania.ro sau techangels.ro.

Unde-s multi puterea finantarii creste

La inceputul existentei lor, acum nu foarte multi ani, platformele de crowdfunding pareau ultima gaselnita a „hipsterilor” cu prea mult timp liber. Asta si pentru ca la inceput erau folosite pentru a finanta proiecte culturale independente (de unde si numele uneia dintre cele mai cunoscute dintre ele, Indiegogo). Intre timp, platformele de gen au devenit pilonii unui adevarat circuit paralel de finantare a business-urilor emergente, care eludeaza reglementarile aplicabile altor tipuri de actori din domeniu. Ideea e foarte simpla: doritorii isi posteaza proiectele pe site-urile specializate si utilizatori necunoscuti din tara sau din lumea intreaga contribuie cu diferite sume la finantarea lui in schimbul unor compensatii propuse de solicitant si care pot fi foarte diferite ca natura. Deficitul de reglementare incepe, insa, sa se inchida si in domeniul platformelor de crowdfunding, ca si in cazul altor actori ai „sharing economy”.

O propunere de lege pentru reglemetarea crowdfundingului a fost lansata acum cativa ani de acelasi Florin Jianu si la noi in tara, dar a ramas in stadiul de propunere. Printre altele, legea viitoare ar distinge intre un crowdfunding de tip filantropic, sa-i spunem, asimilabil subscriptiilor publice pentru diferite proiecte artistice/culturale (cum ar fi constructia Ateneului sau proiectul esuat al Cuminteniei Pamantului), si cowdfundingul de afaceri, in care contributorii ar avea rol de investitori si ar primi la schimb actiuni in firma finantata sau dobanda, daca opteaza sa „imprumute” business-ul. Printre platformele de crowdfunding, la nivel global conduc Kickstarter si Indiegogo, iar in Romania exista trei platforme: crestemidei.ro, sprijina.ro si wearehere.ro.

Daca proiectul de lege se va materializa, acesta va impune conditii extrem de stricte platformelor si va ingradi considerabil posibilitatile de finantare pe care le ofera, asa ca nu mai tineti proiectul acela in sertar, puneti-l pe Kickstarter sau propuneti-l unui business angel sau, daca ati demarat deja si v-ati facut rodajul, duceti-l in fata unei banci. In cel mai rau caz pierdeti un pic de timp si in cel mai bun caz castigati pariul cu viitorul.

Pentru toate formalitatile auxiliare, Reinvent Consultinf e aici.Operatiuni la Registrul Comertului.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *