Suspendare activitate firma: intreruperea temporara a activitatii

Suspendare activitate firma Reinvent Consulting
Suspendare activitate firma Reinvent Consulting

Vrei o pauza in afaceri? Nu esti sigur daca vrei sa spui STOP sau PAUZA? Daca esti inca nehotarat poti suspenda activitatea firmei, apoi hotarasti daca reiei activitatea sau o inchizi definitiv.

Suspendarea, sau sistarea, sau intreruperea activitatii firmei, necesita formalitati la Registrul Comertului si ulterior la Administratia Financiara.

Operatiunea juridica la Registrul Comertului

In primul rand, este necesara completarea si depunerea unei cereri de inregistrare prin care se solicita inregistrarea mentiunii privind suspendarea temporara a activitatii firmei, insotita de o declaratie-tip pe propria raspundere din care sa rezulte ca persoana juridica nu desfasoara la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestor,  activitatile declarate pentru o perioada de maxim 3 ani.

Acte necesare:

 • copie C.I. asociat/asociati;
 • copie dupa certificatul de inregistrare al societatii;
 • stampila societatii;
 • certificatele constatatoare in original.

Operatiune ANAF – obtinere regim derogatoriu

Dupa solutionarea suspendarii activitatii firmei la Registrul Comertului se obtine de la ANAF regimul de declarare derogatoriu, in vederea incadrarii intr-un regim simplificat de depunere a declaratiilor fiscale, astfel incat, la sfarsitul anului, in loc de aceste declaratii sau de bilant pe 0, se depune o declaratie conform careia societatea nu desfasoara activitate.

Contabilitate firma suspendata

 • Codul de inregistrare in scopuri de TVA este anulat, societatea nu beneficiaza de dreptul de deducere a TVA aferent achizitiilor de servicii si de bunuri, dar colecteaza taxa pentru operatiunile impozabile desfasurate in aceasta perioada;
 • Se depune declaratia 100;
 • Firma nu are voie sa faca nicio tranzactie.

Suspendarea activitatii unei firme cu salariati

Se anunta la ITM incetarea contractului de munca pe motivul suspendarii activitatii firmei.

IMPORTANT!

 • In perioada de suspendare nu se poate vinde nici un activ al societatii comerciale; aceasta ar insemna emiterea unei facturi si deci un venit pentru societate, in perioada de suspendare a activitatii nu se pot face operatiuni care genereaza venituri pentru societatii; daca firma emite factura inseamna ca si-a reluat activitatea, cu toate implicatiile ulterioare.
 • Suspendarea activitatii unei societati se poate face fie ca are datoriii, fie ca nu are. Conditia esentiala este sa nu se depaseasca acest termen de 3 ani.
 • In lipsa acestei aprobari, a regimului derogatoriu de declarare, societatea trebuie sa depuna declaratiile fiscale aferente acelor obligatii fiscale cu care figureaza in vectorul fiscal, chiar daca aceste obligatii de plata sunt zero.
 • In aceasta perioada de inactiviate, este indicat ca firma sa suspende contractele pentru utilitati si sa inchida conturile bancare.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *