6 MODIFICARI in CODUL MUNCII: cum iti pot afecta afacerea?

Modificari Codul Muncii Reinvent Consulting
Modificari Codul Muncii Reinvent Consulting

Ordonanta de urgenta nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii a intrat in vigoare si odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial sunt modificate cateva reglementari care ii vizeaza pe angajtori. Afla care sunt aceste 6 schimbari si cum trebuie sa te adaptezi in calitate de antreprenor.

Chiar daca modificarile aplicabile imediat dupa publicare nu sunt majore, fiind vorba despre schimbari de termene si proceduri in privinta programului de lucru, contractelor part-time sau inregistrarea actelor aditionale, nu trebuie sa le scapi din vedere deoarece neindepilinirea lor iti poate aduce o sanctiune usturatoare.

Asadar, iata care sunt cele 6 modificari pe care atat angajatorii, cat si echipele de HR trebuie sa le aiba in vedere incepand cu 10 august 2017:

  1. Actele aditionale se incheie inainte de a intra in vigoare.

Pana la aceasta data, actele aditionale de modificare a salariului, de acordare a unor beneficii sau modificarea criteriilor de evaluare a muncii, spre exemplu, se incheiau si inregistrau in termen de 20 de zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a modificarilor.

Incepand cu noile reglementari,  actele aditionale  trebui incheiate inainte de a-si produce efectele, indiferent de acestea.

  1. Amenda in cazul muncii salariatilor cu norma partiala, care stau peste program.

In cazul in care firma ta are salariati part-time, ai grija sa fii atent la orele de munca. Daca inspectorii vor constata ca un angajat part-time vine la serviciu in afara orelor de program, stabilite contractual, aceasta e considerata munca nedeclarata, deci te afli in ilegalitate.

Inainte de aceasta clarificare, in Codul Muncii exista doar interzicerea orelor suplimentare in cazul salariatilor cu norma partiala. Insa, in prezent lucrurile sunt mai radicale, iar angajatorii vor fi sanctionati cu amenzi de 10.000 de lei pentru fiecare angajat identificat.

  1. Amenda pentru angajatorii care permit munca salariatilor aflati in perioada de suspendare.

Tot munca nedeclarata este considerata si sa primesti la serviciu un  angajat care se afla in perioada de suspendare a contractului de munca. Amenzile pentru angajatorii sunt de 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificată .

  1. Munca nedeclarata sanctionata prin amenda: activitate inceputa inainte de incheierea CIM si inregistrarea in Revisal.

In aceeasi categorie de munca nedeclarata intra si urmatoarele:

  • Inceperea activitatii unui angajat inainte de incheierea Contractului Individual de Munca ;
  • Inceperea activitatii unui angajat fara inregistrarea in Revisal a raportului de muncă.

Chiar daca aceste doua tipuri de neregularitati erau deja aplicate pana la aceasta data, modificarea vine prin eliminarea cifrei de 10.000 lei si pastrarea doar cifrei maxime de sanctionare – 20.000 lei pentru fiecare angajat identificat cu munca nedeclarata.

  1. Angajatorii care achita amenda in 48 de ore vor plati doar jumatate din suma.

Daca te afli in situatiile de mai sus in privinta angajatilor cu munca nedeclarata, ai putea avea un avantaj daca platesti repede amnezile. Acei angajatori care vor achita sanctiunile in primele 48 de ore de la incheierea procesului-verbal de contraventie vor plati doar jumatate din minimul amenzilor.

  1. Inregistrarea orelor de lucru se va face mult mai strict.

Chiar daca pana acum angajatii erau obligati sa aiba o evidenta a orelor de lucru (pontaj), din acest moment ei sunt obligati sa inregistreze atat ora de incepere a programului de lucru, cat si ora la care se incheie activitatea.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *