Proiect de lege: Modificari inspectii fiscale ANAF

Modificari inspectii fiscale Reinvent Consulting
Modificari inspectii fiscale Reinvent Consulting

Un proiect de act normativ al Ministerului Finantelor Publice (MFP) propune schimbari ale Legii nr. 207/ 2015 privind Codul de procedura fiscala. Referitor la inspectiile fiscale, actul normativ (inca in dezbatere publica), prevede urmatoarele schimbari:

1. Metode de inspectie propuse:

a) inspectia prin sondaj – verificarea selectiva a perioadelor impozabile, documentelor si operatiunilor semnificative;
b) inspectia exhaustiva – verificarea tuturor perioadelor impozabile, precum si a documentelor si operatiunilor semnificativ;
c) inspectia electronica – verificarea contabilitatii, prelucrate in mediu electronic.

2. Perioada impozabila aleasa spre verificare este aleasa de catre inspector.

3. Selectarea perioadelor supuse inspectiei fiscale se realizeaza de ANAF in functie de riscul fiscal identificat. Inspectia fiscala poate viza si alte perioade fiscale neverificate.

4. Daca sunt necesare constatari in legatura cu operatiuni si obligatii fiscale supuse unei inspectii fiscale in derulare, inspectorii fiscali pot realiza in acelasi timp si un control inopinat.

5. Pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanei fizice, ANAF va face urmatoarele activitati preliminare:

• Analiza de risc pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor institutii ori autoritati publice.
• Riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice reprezinta diferenta semnificativa intre veniturile estimate in cadrul analizei de risc si veniturile declarate de persoana fizica si/sau de platitori pentru aceeasi perioada impozabila.
• Diferenta este semnificativa daca intre veniturile estimate in cadrul analizei de risc si veniturile declarate de persoana fizica si/sau de platitori este o diferenta mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai putin de 50.000 lei.

6.Inaintea desfasurarii verificarii situatiei fiscale personale, organul fiscal central trebuie sa notifice in scris, persoana fizica supusa viitorului control, prin transmiterea unui aviz de verificare.

7.Durata efectuarii verificarii situatiei fiscale personale nu poate fi mai mare de 365 de zile calculate de la data inceperii verificarii fiscale comunicata prin avizul de verificare.

8.Controlul fiscal poate consta si in actiuni de prevenire si conformare.

Atentie! Acest proiect de lege este  in dezbatere publica, nu a fost inca aprobat si publicat in Monitorul Oficial.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *