“Vorba dulce mult aduce” – comunicare la puterea a treia in 5 pasi

5 pasi comunicare eficienta Reinvent Consulting
5 pasi comunicare eficienta Reinvent Consulting

Comunicarea poate uni sau poate rupe o relatie pentru ca schimbul de mesaje nu se face intre doi oameni identici, fiecare are un alt nivel de perceptie, pregatire, dispozitie. Modalitatea de comunicare astfel incat sa transmiti ceea ce trebuie si sa obtii de la celalalt feed-back-ul asteptat este deja o ARTA, o abilitate care se poate invata… pe stilul “vorba dulce mult aduce”.

Asadar, cei 5 pasi pentru o comunicare mai mult decat eficienta sunt:

Pas 1 – Opreste-te si asculta.

Suna bine in teorie, insa in practica…nu e chiar asa simplu. Cand suntem in mijlocul unor discutii serioase, aprinse este greu sa ne detasam si sa nu ne expunem doar punctul nostru de vedere. De multe ori ne este atat de teama ca nu suntem auziti, ne grabim sa continuam sa vorbim, cu toate ca, in mod ironic, tocmai acest tip de comportament ne face sa fim chiar mai putin auziti.

Pas 2 –  Forteaza-te sa auzi.

Chiar daca nu vorbesti, in capul tau se ingramadesc toate lucrurile pe care vrei sa le spui. Lasa-ti mintea sa incetineasca.  Incearca sa auzi ce spui. Controleaza-ti emotiile, controleaza presiunile externe si fa liniste in mintea ta. Apoi spune ce ai de spus.

Pas 3 – Acorda atentie semnalelor nonverbale. Cea mai mare parte a comunicarii dintre noi nu este despre ceea ce spunem, ci cum o spunem, atat in relatiile personale, cat si in cele profesionale. Comunicarea nonverbala este limbajul corpului tau, tonul vocii tale, inflexiunea, contactul vizual, distanta pe care o ai fata de interlocutor.Ca sa fii un maestru in arta comunicarii trebuie sa inveti sa citesti aceste semne, sa interpretezi limbajul non-verbal, sa afli ce spune cu adevarat cealalta persoana.

Citirea semnalelor nonverbale ale celui cu care vorbesti necesita timp si rabdare, insa unele gesturi sunt usor de vazut si de interpretat:

  • Bratele indoite in fata unei persoane pot insemna ca au o atitudine  defensiva sau inchisa catre colaborare/ comunicare;
  • Lipsa contactului vizual poate insemna ca nu sunt cu adevarat interesati de ceea ce spui, sunt rusinati de ceva sau le este greu sa vorbeasca despre subiectul respectiv;
  • Tonul mai puternic, mai agresiv poate insemna ca persoana devine foarte implicata emotional. Simt ca nu sunt auzite sau intelese.

In timp ce interpretezi semnalele nonverbale ale interlocutorului, asigura-te ca pastrezi contactul vizual, ai o pozitia neutra a corpului, tonul vocii este uniform, constant.

Pas 4 – Ramai concentrat pe subiect si nu duce discutia in alte directii

Ramai concentrat aici si acum. Uneori discutiile se transforma in argumente, care se pot transforma apoi intr-o discutie despre ceva  total diferit de subiectul in cauza.

Incearca sa mentii respectul fata de interlocutor iar cand discutiile se duc in alta directie, pune punct, diplomat,respectuos cu voce calma. Daca poti!

Ar merge de genul: “Uite, vad ca nu va fi mai bine sa discutam in seara asta. Sa dormim si sa incercam sa vorbim despre asta cu ochii proaspeti dimineata, bine?

Pas 5 – Detaseaza-te de situatie! Vezi imaginea de ansamblu.

Ca sa intelegi cu adevarat ce vrea celalalt de la tine, invata sa te detasezi, sa vezi tot tabloul, nu doar o bucatica. Asa vei intelege si celalalt punct de vedere, implicatii, bariere. Ce este important si ce nu!

Lectia de invatat: detaseaza-te de situatie. Opreste-te. Asculta ce vrea celalalt sa spuna. Nu zice nimic, taci si lasa-l sa vorbeasca. Ramai pe subiect, invata sa “citesti” omul din fata ta.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *