Ce inseamna sa fii platitor de TVA?

Ce inseamna sa fii platitor de TVA-

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este un impozit indirect platit de consumatorul final al bunului/ serviciului respectiv. Fiind un impozit de consum, cel care suporta aceasta sarcina fiscala este consumatorul final, intreprinderea avand rolul de a colecta si varsa la bugetul statului taxa pe valoarea adaugata.

In Romania cota standard de TVA este de 19% in prezent. 

Cota redusa de 9% se aplica pentru: alimente, serviciile de restaurant si de catering, bauturi nealcoolice (exceptie berea la draft), seminte, plante, ingredient; livrare apa potabila, medicamente de uz uman si veterinar; produse ortopedice, proteze (exceptie cele dentare) si accesorii; cazare in sectorul hotelier si sectoare similare, inclusiv inchirieri de terenuri pentru camping; produse utilizate pentru productia agricola (ingrasaminte, pesticide, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii si prestarile de servicii specifice).

Cota de 5% se aplica pentru: manuale scolare, carti, ziare si reviste (exceptie materialele publicitare), locuinte sociale (camine de batrani, pensionari, copii, centre de recuperare, reabilitare, cladiri cumparate de primarii pentru darea in folosinta cu chirie subventionata); locuinte sub 120 mp si sub 450.000 lei – prima achizitie; servicii de acces in muzee, castele, case memoriale, monumente istorice, arhitectonice, arheologice, gradini zoo si botanice, targuri, expozitii, evenimente culturale, sportive si cinematografe.

Daca o firma este neplatitoare de TVA, acest lucru inseamna ca:

• Nu se aplica cota de TVA la vanzare, nu deduce TVA;
• Nu se depun declaratiile de TVA la ANAF;
• Nu se vireaza la stat diferenta dintre TVA colectat la vanzare si cel dedus la achizitie.

Firma devine in mod obligatoriu platitoare de TVA atunci cand cifra de afaceri (totalul vanzarilor realizate pe o perioada de 1 an) depaseste valoarea de 220.000 lei, atunci firma devine platitoare de TVA.

Firma poate deveni platitoare de TVA si prin optiune proprie, atunci cand nu depaseste plafonul de 220.000 lei, atunci cand:

• Partenerii/ colaboratorii persoane juridice sunt platitori de TVA, si astfel pot deduce TVA-ul din facturile emise.
• Firma inregistreaza achizitii de la platitori de TVA;
• Se fac achizitii din UE;
• Se fac vanzari catre state din UE.

Detalii inregistrare in scop de TVA: click aici!

Daca o societate este platitoare de TVA, acest lucru inseamna ca:

• Facturile de vanzare (sau bonurile fiscale) au TVA mentionat pe ele, la vanzare se colecteaza TVA , din acesta se scade TVA-ul dedus din achizitii.
• Se depun la ANAF declaratiile de TVA – declaratia 300, 394, eventual 390.
• Se achita diferenta TVA (colectat-dedus) la stat pana in 25 ale lunii urmatoare sau 25 a lunii urmatoare trimestrului.

Expertii financiari Reinvent Consulting te pot ajuta cu inregistarea in scop de TVA:

  • Cod normal de TVA: 500 lei
  • Cod special de TVA: 250 lei

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *