Rubrica de Marti: Intreaba un expert!

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la recomandarea privind  suspendarea sau radierea unei firme. 

Doamna Bianca Soare intreaba:

“Buna ziua,

 Am un SRL fara activitate si as dori sa stiu daca este recomandat sa suspend activitatea sau sa radiez firma? Nu intentionez sa mai desfasor activitate pe firma. Ce-mi recomandati? Suspendare sau radiere? Care sunt pasii atat pentru radiere cat si pentru suspendarea activitatii? Multumesc.”

Doamna Ramona Bajanaru, Director Juridic Reinvent Consulting, raspunde:

“Buna ziua,

Din moment ce nu intentionati sa derulati activitate pe firma in viitor si nu vedeti aceasta perspectiva, indicat ar fi sa inchideti SRL-ul, mai ales ca o firma suspendata are obligatia de a depune anumite situatii contabile in fiecare luna.

Daca alegeti suspendarea firmei, atunci e bine de stiut ca activitatea societatii se poate suspenda pe o perioada de maxim 3 ani, dupa care ori reluati activitatea, ori inchideti firma.

Operatiunea juridica la Registrul Comertului privind suspendarea activitatii

In primul rand, este necesara completarea si depunerea unei cereri de inregistrare prin care se solicita inregistrarea mentiunii privind suspendarea temporara a activitatii firmei, insotita de o declaratie-tip pe propria raspundere din care sa rezulte ca persoana juridica nu desfasoara la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestor,a  activitatile declarate pentru o perioada de maxim 3 ani.

Acte necesare:

  • copie C.I. asociat/asociati;
  • copie dupa certificatul de inregistrare al societatii;
  • certificatele constatatoare in original.

Operatiune ANAF – obtinere regim derogatoriu

Dupa solutionarea suspendarii activitatii firmei la Registrul Comertului se obtine de la ANAF regimul de declarare derogatoriu, in vederea incadrarii intr-un regim simplificat de depunere a declaratiilor fiscale, astfel incat, la sfarsitul anului, in loc de aceste declaratii sau de bilant pe 0, se depune o declaratie conform careia societatea nu desfasoara activitate.

Se anunta la ITM incetarea contractului de munca pe motivul suspendarii activitatii firmei.

Reinvent Consulting iti ofera servicii juridice de suspendare/ reluare activitate la urmatoarele tarife:

  • SRL –  380 Ron – Bucuresti si Ilfov / 480 Ron – alte judete (toate taxele incluse)
    PFA – 190 Ron – Bucuresti si Ilfov / 290 Ron – alte judete (toate taxele incluse)

Inchiderea unei firme implica un proces format din 3 pasi:

  • Pasul 1: Dizolvarea societatii comerciale;
  • Pasul 2: Lichidarea patrimoniului;
  • Pasul 3: Radierea societatii comerciale din evidenta Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza caruia este inregistrat sediul social al firmei.

Dizolvarea firmei poate avea loc, conform legii, prin trecerea timpului stabilit ca durata a societatii, imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia, declararea nulitatii societatii, hotararea adunarii generale, hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat – pentru motive temeinice, faliment, alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.

Dizolvarea firmei pregateste urmatoarea etapa – cea a lichidarii patrimoniului.

Lichidarea voluntara

Dupa achitarea datoriilor catre creditorii societatii, asociatii pot cadea de acord cu privire la repartizarea activelor ramase. Daca asociatii nu ajung la acest acord, procedura de lichidare se va derula conform legii (cu numirea unui lichidator).

In situatia in care societatea se gaseste in insolventa vadita, sau in insolventa iminenta, incetarea existentei persoanei juridice se va face prin procedura numita faliment.

Pentru cazul lichidarii voluntare, daca societatea comerciala are asociat unic, dupa plata eventualelor datorii, patrimoniul societatii este transmis, fara lichidare, catre asociatul unic si societatea inceteaza sa mai existe de la data expirarii termenului de introducere a opozitiei (daca nu s-a facut opozitie)/de la data la care hotararea de respingere a opozitiei (sau, dupa caz, care constata ca datoriile au fost acoperite) a devenit irevocabila.

Radierea firmei

Radierea decurge firesc dupa ce au fost parcurse etapele mentionate mai sus. Odata cu obtinerea certificatului de radiere, persoana juridica nu mai exista.

Reinvent Consulting iti ofera servicii de dizolvare si radiere la preturi avantajoase!

Toate taxele la ONRC, TVA si onorariul sunt incluse in tarifele de mai sus.”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresele de e-mail:  

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

http://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *