Inregistrarea in scop de TVA: diferenta dintre codul special de TVA si codul normal de TVA

inregistrarea in scop de TVA; cod normal si cod special de TVA Reinvent Consulting
Inregistrarea in scop de TVA; cod normal si cod special de TVA Reinvent Consulting

Inregistrarea in scop de TVA: Ce inseamna? Care sunt conditiile obtinerii codului de TVA? Ce este codul special de TVA? Dar codul normal de TVA? 

Inregistrarea in scopuri de TVA se poate realiza in urmatoarele situatii:

  • la infiintarea persoanei impozabile, cand aceasta declara ca va depasi plafonul de scutire de TVA sau cand doreste sa fie inregistrata in scopuri de TVA prin propria sa optiune;
  • la depasirea plafonului de 220.000 de lei (65.000 euro) – cifra de afaceri, cand persoana impozabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, prin efectul legii, impreuna cu declaratia de mentiuni;
  • ulterior infiintarii persoanei impozabile, cand aceasta nu a depasit plafonul cifrei de afaceri si nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, dar opteaza pentru calitatea de platitor de TVA.

Actuala procedura de inregistrare in scopuri de TVA, aprobata prin Ordinul ANAF nr. 605/2017, mentioneaza ca principalele criterii in functie de care este conditionata inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile sunt:

  • persoana impozabila sa nu se afle in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora – pentru asta, contribuabilul va depune o declaratie pe propria raspundere;
  • asociatii si/sau administratorii entitatii care solicita inregistrarea in scopuri de TVA sa nu aiba inscrise in cazierul fiscal infractiuni;
  • evaluarea, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a intentiei si capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA.
  • aprecierea intentiei si capacitatii unei societati de a desfasura o activitate economica in sfera TVA a fost eliminata din cuprinsul Codului fiscal.

Asadar, organele fiscale nu vor mai putea sa refuze inregistrarea in scopuri de TVA firmelor care nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica, ci doar celor care care prezinta risc fiscal ridicat. Chiar si in cazul acestora insa, atunci cand situatia care a condus la anularea codului de TVA va inceta, organul fiscal va proceda la reinregistrarea firmei respective in scopuri de TVA.

Pentru adresarea solicitarii privind inregistrarea in scopuri de TVA, nu exista o data limita, iar solicitarea va putea fi repetata in caz de nevoie.

Cod normal de TVA

Inregistrarea ”Normala ” in scopuri de TVA presupune ca entitatea juridica (SRL sau PFA) poate deduce TVA la achizitii si are obligatia de a colecta TVA la livrari sau prestari de servicii in relatia cu parteneri din Romania.

Daca firma achizitioneaza sau presteaza servicii intracomunitare atunci trebuie sa depuna si  declaratiile 300 si 390.

Cod special de TVA

Inregistrarea ”Speciala” in scopuri de TVA presupune ca firma poate sa aiba tranzactii doar cu parteneri din UE.

Atentie! Inregistrarea speciala in scopuri de TVA nu ofera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni desfasurate pe teritoriul Romaniei.

Daca societatea desfasoara astfel de prestari servicii atunci are obligatia de a depune declaratia 390.

Ce inseamana sa fii platitor de TVA? Click aici pentru detalii.

Expertii financiari Reinvent Consulting te pot ajuta cu inregistarea in scop de TVA:

  • Obtinere cod special de TVA: 250 lei (durata aproximativ 2-3 saptamani)
  • Obtinere cod normal de TVA: 500 lei (durata aproximativ 4 saptamani)

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *