Romania –“tigrul” Europei de Est si investitiile straine

Investitii straine in Romania Reinvent Consulting
                                            Investitii straine in Romania Reinvent Consulting

Indicatorii economici urmariti de analistii marilor grupuri financiare internationale sunt, inca, pana intr-atat de favorabile Romaniei, incat aceasta a fost denumita “tigrul Europei de Est”, intr-o analiza a bancii germane de investitii Berenberg. Analiza Berenberg se bazeaza pe o estimare a cresterii economice in 2017 de 4,4%.

Romania este in continuare campioana cresterii economice in Europa, cu o medie anuala de 3,6% din anul 2000 incoace, in vreme ce media UE este de 1,2%, potrivit Berenberg. Deficitul bugetar a scazut treptat de la 5,6% din PIB in 2008, la 2,6% in 2015 si 2,41% in 2016.

Legat de riscurile asociate investitiilor, Romania a progresat in privinta cotatiilor CDS (credit default swap, instrumente de asigurare impotriva riscului de default – intrare in incetare de plati a unei tari),: de la peste 700 de puncte in 2009, la mai putin de 100 puncte in prezent.

Romania beneficiaza de ratinguri de tip „investment grade” (tara recomandabila pentru investitii) privind capacitatea de plata a datoriilor, de la toate cele trei mari agentii de clasificare: ratingul Standard & Poor’s este BBB-, Moody’s a acordat ratingul Baa3 (conform propriei ierarhii), iar Fitch BBB-, toate trei cu „cu perspectiva stabila”.

Intr-un raport recent, Erste Group Research spune ca mentinerea rating-urilor la o stare „echilibrata in mod corespunzator” si estimeaza ca acestea nu vor suferi nici o modificare in 2017. Totusi, analistii Erste sunt prudenti cu privire la 2018, din cauza ca „sunt in crestere riscurile legate de recenta crestere a deficitelor bugetare si de cont curent, ca urmare a expansiunii rapide a salariilor si a consumului. In cazul in care astfel de riscuri s-ar concretiza intr-o maniera mai dramatica decat cea observata in ultimii ani, este de asteptat ca agentiile de rating sa reactioneze in consecinta”.

Din punct de vedere al potentialului de crestere economica si al interesului manifestat de catre investitorii straini, Romania ramane (inca!) pe primele locuri in regiune in atragerea interesului investitorilor si in urmatorii ani (2017-2020).

Principalele avantaje oferite de tara noastra: costul fortei de munca atractive (al doilea cel mai scazut din UE), flexibilitatea legislatiei muncii si potentialul de crestere a productivitatii.

Tim Love, un cunoscut specialist in investitii internationale, nominalizeaza Romania alaturi de alte piete (grupul VRAP) cu potential pentru investitorii strategici si de portofoliu.

Grupul VRAP include tari in care se estimeaza o crestere economica intre 3 si 6%: Vietnam, Argentina, Romania si Pakistan Ce urmaresc investitorii? Profit cat mai mare, costuri cat mai scazute, potential de crestere si extindere.

Legat de competitivitatea Romaniei, reformele structurale realizate sub supravegherea Comisiei Europene, a FMI si Bancii Mondiale au scos tara noastra din „zona rosie”.

Un studiu din 2016 al Bancii Mondiale privind usurinta cu care se pot face afaceri in Romania plaseaza Romania pe locul 36 din 189 de tari, fata de pozitia 62 in anul 2006. Romania este deasupra Ungariei si Turciei, potrivit analizei Berenberg.

Cat despre problemele politice, „instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute in bine stabilitatea monetara si financiara, dar, ca sa citez o publicatie, economia isi vede de treaba, dar nu trebuie sa o punem la incercare!”, a avertizat Mugur Isarescu.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *