Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania

certificat rezidenta fiscala Reinvent Consulting
certificat rezidenta fiscala Reinvent Consulting

Persoanele fizice cu rezidenta in Romania, dar care sunt plecate din tara pe o perioada totala sau cumulata de 183 zile pe parcursul unui an, au obligatia completarii si depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”.

Formularul se depune cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, in vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal competent.

Pe langa acest chestionar, ANAF poate solicita si alte documente ce pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice, cum ar fi:

  • certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotit de o traducere autorizata in limba romana;
  • dovada detinerii unor autovehicule inregistrate in Romania/statul strain;
  • permis de conducere emis de autoritatile competente din Romania/statul strain;
  • pasaport emis de autoritatile competente din Romania/statul strain etc.

Persoana fizica este obligata sa prezinte documentele solicitate de catre ANAF, insotite de o traducere autorizata in limba romana, si, dupa caz, sa aduca clarificari aditionale.

Ca urmare a analizarii datelor declarate de contribuabil prin formular si a analizarii documentelor justificative anexate, ANAF stabileste rezidenta fiscala si va notifica persoana fizica, daca va pastra sau nu rezidenta in Romania sau daca aceasta va fi in tara in care obtine venituri salariale.

In cazul in care nu este depus acest formular, conform conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain sau potrivit prevederilor Codului fiscal,cand este cazul, persoana fizica rezidenta in Romania va avea obligatii fiscale integrale pana la modificarea rezidentei fiscale.
Romania are incheiate conventii/tratate cu majoritatea tarilor privind schimbul de informatii privind veniturile obtinute de rezidentii unui stat in celalalt stat.

In termen de 15 zile de la depunerea chestionarului ANAF notifica persoana fizica si stabileste daca aceasta are in continuare obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa/mentinuta din/in evidentele fiscale.

Cetatenii romani care muncesc in afara tarii, ca functionari sau angajati ai statului roman intr-un stat strain nu trebuie sa completeze acest formular.

Formularul se poate transmite prin posta cu confirmare de primire sau se poate depune printr-un imputernicit la registratura organului fiscal sau direct de catre persoana in cauza.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro sau consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *