GHIDUL SRL-D : procedura de infiintare, conditii si beneficii pentru debutanti

GHIDUL SRL-D, Reinvent Consulting

Pentru un antreprenor debutant, exista anumite conditii pe care sa le indeplineasca la infiintare, dar si avantaje de care poate benficia pe parcursul perioadei in care are statut de SRL-D.  Iti prezentam mai jos care sunt principalele conditii, avantaje, dezavantaje si obligatii ale SRL-D, prezentate sub forma unui scurt GHID.

Conditiile infiintarii unui SRL-D:

 • SRL-D se poate infiinta de catre persoane fizice care NU au fost vreodata asociati sau si/sau administratori in SRL, SA. Daca ai avut statu de PFA, II sau IF, POTI infiinta si un SRL-D.
 • SRL-D-urile au gratuite la taxele de infiintare/ publicare in Monitorul Oficial si la Registrul Comertului. In schimb in momentul in care se schimba forma juridica, dupa cei 3 ani, din SRL-D in SRL, se achita si taxele de infiintare la ONRC.

Avantajele SRL-D:

 • ajutorul de stat de maxim 10.000 euro;
 • credit garantat 80% de pana la 100.000 euro;
 • scutirea de la plata pensiei de catre angajator pentru max. 4 salariati.

Ajutorul financiar nerambursabil de 10.000 euro se acorda in proportie de 50% din fondurile statului roman, iar 50% se acopera de creditare, venituri din afacere, economii personale, etc.

Obligatiile SRL-D:

 • inregistrarea infiintarii la OTIMMC in termen de maxim 30 de zile de la infiintare;
 • depunerea situatiilor financiare semestriale, anuale, si a unui raport semestrial de progres;
 • reinvestirea a 50% din profit inapoi in dezvoltarea firmei.

Aceste conditii trebuie respectate de orice SRL-D, indiferent de obiectul de activitate sau de faptul ca acea societate are parte sau nu de alte finantari, ajutoare si fonduri (ne)rambursabile, etc.

Dezavantaje SRL-D:

 • Un SRL-D poate avea in obiectul de activitate maxim 5 grupe de coduri CAEN (formate din 3 cifre). Exista si o lista de categorii CAEN interzise pentru SRL-D: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, precum si activitatile excluse de normele europene pentru care nu se acorda ajutor de stat;
 • Daca vorbim despre un SRL-D care beneficiaza de fonduri nerambursabile, atunci va fi obligat sa aiba minim 2 salariati.

Cand se poate pierde statutul de SRL-D:

 • La data de 31 decembrie a anului in care se implinesc 3 ani de la infiintare;
 • In termen de 45 de zile lucratoare, de la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc 3 ani de la infiintare, se procedeaza la schimbarea denumirii din SRL-D in SRL;
 • la data cand SRL-D-ul inceteaza voluntar sau cand este declarata insolventa;
 • la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadenței unei obligatii fiscale neindeplinite;
 • la data depunerii situatiei financiare semestriale sau anuale, daca cifra de afaceri pe anul in curs a atins 500.000 euro.

De retinut ca, daca vei pierde statutul de SRL-D inainte de expirarea perioadei de 3 ani, taxele de infiintare de la ONRC trebuie achitate.

Contabilitatea unui SRL-D, fara finantare nerambursabila

 1. Daca ai pana in 4 angajati esti scutit de la plata CAS, indiferent de norma de munca pe care o au acestia. Conditia este sa aiba un contract de munca pe perioada nelimitata si un salariu brut care sa nu depaseasca salariul mediu brut pe economie pe anul anterior;
 2. Sa inregistreze reinvestirea profitului pe SRL-D in gestiunea contabila;
 3. Anual si/sau semestrial, trebuie sa fie depus bilantul la OTIMMC.

In cazul in care vorbim despre un SRL-D care a beneficiat de fonduri nerambursabile, atunci trebuie sa se verifice cu institutia sau agentia de la care s-a realizat finantarea, pentru a verifica conditiile gestiunii contabile si inregistrarii achizitiilor sau altor documente contabile.

Daca ai nevoie de ajutor, Reinvent Consulting iti ofera servicii de infiintare SRL-D sau gazduire sediu social.

Gazduire sediu social: 

 • 59 euro + TVA – 6 luni;
 • 111 euro + TVA – 1 an + 1 an GRATUIT;
 • 199 euro + TVA – 2 ani + 2  ani GRATUIT. 

Daca doresti doar sediul social la noi, urmand ca infiintarea/ schimbarea sediului SRL-D sa se realizeze individual, fara ajutorul nostru, se adauga la tarifele de gazduire suma de 45 euro . 

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro sau consultanta.contabila@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *