Rubrica de marti: INTREABA UN EXPERT! Despre stabilirea unui cenzor pentru o asociatie de parinti.

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la stabilirea unui cenzor pentru o asociatie de parinti.

Doamna Parcalabescu Mariana intreaba:

“Buna ziua,

In cazul unei asociatii de parinti cu 3 membri fondatori trebuie obligatoriu un cenzor? Multumesc.”

Doamna Ramona Bajanaru, Director Juridic, Reinvent Consulting, raspunde:

„Buna ziua,

O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii specifica ca actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.

De asemenea, numirea unui cenzor devine un act obligatoriu doar daca numarul membrilor asociatiei este mai mare de 15 persoane.

Daca dumneavoastra va referiti specific la o asociatie de parinti cu 3 membri  nu e neaparat necesar sa stabiliti un cenzor. In cazul acesta, fiecare dintre membrii care nu are un rol in Consiliului Director poate exercita aceasta functie. Membrii consiliului director nu pot fi cenzori.

Aceeasi lege specifica si ca in cazul asociatiilor cu mai mult de 100 de membri inscrisi pana la data intrunirii ultimei Adunari Generale, controlul financiar intern se exercita de catre o comisie de cenzori. Cel putin unul dintre cenzori trebuie sa fie contabil autorizat sau expert contabil, in conditiile legii.

In cazul in care exista o asociatie de mici dimensiuni, nu e necesar sa stabili un cenzor, in mod obligatoriu, insa daca asociatia are un numar de membri peste numarul specificat de lege, un cenzor autorizat sau o comisie de cenzori vor trebui stabilite. ”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail:  consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro sau financiar.contabil@reinventconsulting.ro.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

http://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *