ANAF modifica formularele 600 si 610 referitoare la CAS si CASS

ANAF modifica formularele 600 si 610 referitoare la CAS si CASS
ANAF modifica formularele 600 si 610 referitoare la CAS si CASS

Conform OUG nr. 79/2017 , incepand cu 1 ianuarie 2018 intra in vigoare schimbarile legislative referitoare la CAS si CASS. Cu aceasta ocazie, ANAF intentioneaza sa actualizeze continutul formularelor 600 si 610.

  • Formularul 600 – “Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”;
  • Formularul 610 – “Decizie de impunere privind stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice” si a anexei “Situatie privind stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate”.

Aceste formulare se folosesc la stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice (PFA) si contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, CAS si CASS urmand a fi raportate la salariul minim pe economie, stabilit recent la valoarea de 1.900 lei.

Stabilirea valorii CAS se face in functie de un venit ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.

Referitor la CASS, ANAF stabileste contributia in situatia realizarii de catre contribuabil a categoriilor de venituri prevazute la art.155 din Codul fiscal (venituri din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura sau venituri din alte surse) cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara. In acest caz, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste in functie de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.

Persoanele fizice obligate la plata acestor contributii depun anual la organul fiscal, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia, o declaratie pe propria raspundere cu privire la venitul ales asupra caruia datoreaza contributia de asigurari sociale, precum si incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim prevazut de lege in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

In cazul celor care demareaza o activitate in cursul anului, declaratia se depune in termen de 30 de zile din momentul inceperii activitatii.

In conditiile in care aceasta activitate se sisteaza total sau partial, in cursul anului fiscal, contribuabilii trebuie sa inregistreze la organul fiscal, in termen de maxim 30 de zile, o declaratie in vederea incetarii obligatiilor de plata.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro sau consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *