REZUMAT: Modificarile Codului fiscal in ceea ce priveste contributiile, impozitele si deducerile aplicabile de la 1 ianuarie 2018

Modificarile Codului fiscal in ceea ce priveste contributiile, impozitele si deducerile aplicabile de la 1 ianuarie 2018

Conform OUG nr. 79/2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 885/2017, din ianuarie 2018 se vor modifica urmatoarele categorii de impozite:

1. ASIGURARI SOCIALE OBLIGATORII – CAS, CASS SI CAM

Contributia la asigurari sociale pensii (CAS) in procent de 25% se va retine din venitul realizat de o persoana fizica (angajat) .

Contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) in procent de 10% se retine din veniturile realizate de o persoana fizica in calitate de salariat, dar si de care obtin venituri din dividende, venituri din dobanzi, venituri din alte surse, venituri din activitati independente etc.

Contributia asiguratorie pentru munca (CAM) in procent de 2,25%, este datorata de angajatori, baza de calcul fiind fondul brut de salarii. Pentru conditii deosebite de munca, angajatorii platesc aditional la contributia pentru asigurari sociale – pensii, un procent de 4%, iar pentru conditii speciale de munca procentul este de 8%.

In cazul in care un salariat obtine venituri si din dividende, acesta va plati CASS pentru ambele tipuri de venituri, cu mentiunea ca baza lunara de calcul a contributiei la sanatate pentru venitul din dividende este salariul minim brut pe tara valabil in luna in care se achita dividendele.

2. IMPOZIT PE VENITUL PERSOANEI FIZICE

Impozitul pe venitul unei persoane fizice va fi de 10%, pentru toate categoriile de venituri impozabile, cu exceptia veniturilor din dividende pentru care se pastreaza cota de 5%.

Angajatii cu un salariu lunar brut de pana in 1950 lei, vor avea urmatoarele deduceri:

  • contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;
  • contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;
  • contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;
  • contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei;
  • contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei.

Persoanele cu un salariu lunar brut cuprins intre 1.951 lei si 3.600 lei, deducerile sunt degresive fata de cele de mai sus si sunt prezentate in ordonanta, iar pentru venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei, nu se acorda deducere personala.

Impozitul pe venitul din salarii se retine de catre angajator, acesta trebuie sa depuna ce are obligatia declarata afenerenta si sa vireze suma catre bugetul de stat.

3. IMPOZIT PE VENITUL MICROINTREPRINDERII

Referitor la acest tip de impozit, se mentin cotele de 1% pentru microintreprinderile ce au un salariat cu norma intreaga si de 3% pentru microintreprinderile fara angajati.

Pentru a fi considerata microintreprindere, veniturile nu trebuie sa depaseasca 1.000.000 euro. Daca se depasesc, firma trece de la plata impozitului pe venit la plata impozitului pe profit.

Totodata se elimina conditionarea statutul de microintreprindere din punct de vedere al obiectului de activitate, asadar pot fi microintreprinderi si firmele care obtin venituri din consultanta si management intr-un procent mai mare de 20% din totalul veniturilor, din zona jocurilor de noroc, asigurari etc.

Se abroga si posibilitatea optarii pentru plata impozitului pe profit prin majorarea capitalului social la suma de 45.000 lei.

Firmele ce intra in sfera acestui impozit trebuie sa depuna pana pe data de 15 ianuarie 2018, declaratia de mentiuni – noul formular 700.

4. IMPOZIT PE PROFIT

Impozitul pe profit presupune aplicarea unei cote fixe de 16% la rezultatul fiscal, care reprezinta diferenta pozitiva dintre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile.

Cheltuielile cu dobanzile fata de imprumuturi de la intreprinderi asociate sunt deductibile limitat, intr-o suma de maxim 200.000 euro. Daca aceasta suma este depasita, atunci acestea sunt deductibile limitat in procentul de 10% din diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, costurile excedentare ale indatorarii si sumele deductibile reprezentand amortizarea fiscala.

O alta modificare structurala in cadrul impozitului pe profit este reglementarea mai exacta a transferului international de active din Romania in alte state.

5. TAXA PE VALOAREA ADAUGATA

Se va aplica o regula antiabuz in ceea ce priveste deductibilitatea TVA. Aceasta are aplicabilitate in momentul in care o persoana impozabila efectueaza achizitii de bunuri sau servicii de la furnizori, ce ulterior se dovedesc a fi implicati in fraude fiscale.
In cazul in care se dovedeste ca societate stia sau ar fi trebuit sa stie ca furnizorul este implicat intr-o procedura de fraudare a TVA, atunci ANAF poate anula deducerea de TVA.

6. IMPOZITE SI TAXE LOCALE

Referitor la autovehiculele de transport de marfa cu masa totala autorizata egala sau mai mare de 12 tone, impozitul datorat la bugetul local se majoreaza cu circa 7%.

7. ACCIZE

In cazul in care inspectorii vor gasi marfa supusa accizarii, dar fara marcaje, sau cu marcaje contrafacute (tigarete si unele sortimente de bauturi alcoolice) atunci aceasta va fi confiscata si se aplica sanctiune contraventionala constand in amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *