Rubrica de marti: INTREABA UN EXPERT! Un asociat SRL trebuie sa fie angajat al firmei sale?

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la necesitatea unui asociat SRL de a fi si salariat al firmei.

Doamnul Iulian Batai intreaba:

“Buna ziua,

Intentionez sa deschid un SRL impreuna cu fratele meu. Se poate face un SRL cu 2 asociati fara sa fie angajat niciunul pe aceasta noua firma? Multumesc.”

Domnul Robert Tigoianu, Consilier Juridic, Reinvent Consulting, raspunde:

 „Buna ziua,

In cadrul SRL-ului, cei doi asociati pot fi si administratori si pot lucra fara sa fie salariati. Ambii, sau unul dintre dumneavoastra, puteti sa va angajati cu contract de munca la propria firma, in acest sens puteti incheia un contract individual de munca/ contract de administrare.

Odata cu constituirea unei societati comerciale, Legea nr. 31/1990 prevede la art. 7 lit. e si la art. 8 lit. g obligativitatea precizarii in actul constitutiv a datelor de identificare a persoanelor care au puterea de a reprezenta societatea (administratori sau membri ai consiliului de administratie).

Cu alte cuvinte, numirea administratorului/administratorilor este obligatorie inca de la data adoptarii actului constitutiv oricare ar fi forma societatii in curs de constituire.

Prin urmare, raportul juridic dintre administrator si societate se naste in mod obligatoriu de la data constituirii, obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si cele special prevazute in Legea nr. 31/1990, conform art. 72 din aceasta lege.

Ulterior constituirii societatii insa, administratorul poate opta cu acordul adunarii generale a asociatilor pentru incheierea unui contract individual de munca.

Administrator sau reprezentant legal al firmei sunteti desemnat prin actul constitutiv al societatii comerciale. In actul constitutiv se poate stipula care sunt drepturile si obligatiile asociatului si/sau administratorului.”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresele de e-mail:  

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

http://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *