Angajati full-time vs. angajati part-time: Cum se impart contributiile sociale si impozitele intre angajati, angajatori si stat

Angajati full-time vs. angajati part time_ Cum se impart contributiile sociale si impozitele intre angajati, angajatori si stat Reinvent Consulting (2)
Angajati full-time vs. angajati part time_ Cum se impart contributiile sociale si impozitele intre angajati, angajatori si stat Reinvent Consulting (2)

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2018 privitoare la modificarile contributiilor sociale obligatorii datorate de angajati, imparte sarcini fiscale suplimentare pentru angajator si pune altele in sarcina statului, partial, cu scopul de a  clarifica unele situatii problematice, pentru salariatii cu norma partiala de la stat si din mediul privat, dar si pentru scutitii de impozit din mediul privat.

A. Impozitul pe venit este acelasi atat pentru salariatii cu norma intreanga cat si pentru contractele part-time: 10%.

Angajati scutiti de impozit, indiferent ca lucreaza la stat sau la privat sunt cei din urmatoarele categorii:

• persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
• persoanele fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator;
• persoanele fizice care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare si inovare;
• persoanele fizice care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele vizate de aplicarea impozitului specific (baruri, hoteluri, restaurante, catering, unitati alimentare).

B. Contributia la sanatate CASS

Angajatii full-time platesc CASS in valoare de 10% din salariul brut; suma o plateste salariatul.

Angajatii part-time platesc CASS in valoare de 10% din salariul brut; suma o plateste atat salariatul cat si angajatorul, in sensul ca  cei 10% se aplica la salariul brut pentru part-time si angajatorul achita o diferenta pana se atinge valoarea pe care CASS ar fi avut-o daca s-ar fi aplicat la salariul minim brut.

In cazul angajatilor cu norma redusa incadrati la categoriile care sunt scutite de impozitul pe venit, o parte din CASS e suportata de stat.

C. Contributia la pensii CAS

Angajatii full-time platesc CAS in valoare de 25% din salariul brut; suma o plateste salariatul.

Angajatorul achita o cota suplimentara de 4% (29% in total, salariat 25% plus angajator 4%) in cazul in care este vorba de conditii deosebite de munca. Pentru conditii speciale de munca, angajatorul achita o cota suplimentara de 8% (33% in total, salariat 25% plus angajator 8%).

Angajatii part-time platesc CAS in valoare de 25% din salariul brut, platit de catre salariat.

Angajatorul achita diferenta pana se atinge valoarea pe care CAS ar fi avut-o daca s-ar fi aplicat la salariul minim brut. Angajatorul plateste o cota suplimentara de 4% daca este vorba de conditii deosebite de munca si 8% daca este vorba de conditii speciale de munca.

D. Contributia asiguratorie de munca CAM este in sarcina angajatorului, indiferent ca este vorba de contract full-time sau part-time. Are o valoare de 2,25% din salariul brut. Se retine inclusiv pentru salariatii care se incadreaza la categoriile scutite de impozit pe venit.

Reinvent Consulting iti pune la dispozitie serviciile de gestiune contabila si depunere declaratii. 

Tarifele noastre incep de la 175 LEI/ luna si urmaresc indeplinirea tuturor nevoilor tale, fie ca vorbim despre declaratii ce trebuie depuse online, inregistrarea bonuri si documente contabile, etc.

Click aici pentru TARIFE COMPLETE!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *