PLAFONUL DE TVA s-a majorat la 300.000 lei incepand cu 1 aprilie 2018!

Plafonul de TVA se mareste la 300.000 RON in 2018

Incepand cu data de 1 aprilie 2018, s-a majorat plafonul de acordare TVA de la 220.000 lei la 300.000 lei, conform Legii nr. 72/ 2018. Mai jos iti prezentam ce inseamna acest lucru.

Odata cu noile reglementari prezente in Legea nr 72/ 2018, contribuabilii care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA, fara a opta pentru acest lucru, au primit o veste buna. Daca anterior, orice societate sau contribuabil care avea venituri peste 220.000 lei era OBLIGAT sa se inregistreze in scopuri de TVA, incepand din aceasta luna plafonul s-a majorat la 300.000 lei.

In continuare, exista posibilitatea ca prin optiune orice contribuabil sa obtina codul de TVA, chiar daca are cifra de afaceri sub limita de 300.000 lei.

Derogare UE privind inregistrarea in scopuri de TVA

Romania a primit in octombrie anul trecut o derogare din partea Uniunii Europene pentru ca plafonul de inregistrare a contribuabililor in scopuri de de TVA sa fie majorat la 300.000 de lei. Pentru ca acest lucru sa se aplice, a fost necesara aparitia Legii 72/ 2018.

Aceasta lege stabileste de la 1 aprilie 2018 o limita de 88.500 de euro, (300.000 de lei, la cursul de schimb valabil la data aderarii Romaniei la UE) pentru societatile si contribuabilii care vor sa devina platitori de TVA.

Masura urmeaza sa ramana instaurata intre 2018 si 2020. In lipsa aprobarii, de la 1 ianuarie 2018 s-ar fi revenit la plafonul anterior de 118.000 de lei.

Cifra de afaceri si cum sa calculezi daca trebuie sa obtii codul de TVA

Cifra de afaceri este referinta pentru aplicarea scutirii de taxa pe valoare adaugata. Aceasta reprezinta valoarea totala, exclusiv taxa in situatia contribuabililor care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate cu un cod de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de contribuabili in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia:

  • livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabila;
  • livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.

Orice societate nou infiintata poate sa declare la momentul inceperii activitatii economice  o cifra de afaceri anuala estimata, situata sub plafonul de scutire de 300.000 lei si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.

Ai nevoie de ajutor pentru a intelege aplicarea si inregistrarea in scopuri de TVA? 

Expertii nostri financiari si auditorii cu experienta, marca Reinvent Consulting, te vor ajuta si iti vor oferi sprijin atat pentru serviciile de obtinere a codului de TVA, cat si pentru a gestiona declaratiile in privinta acestei taxe.

  • OBTINERE COD DE TVA – 500 lei 
  • OBTINERE COD DE TVA INTRACOMUNITAR – 250 lei
  • Abonamente de contabilitate incepand de la 175 lei/ luna! 

Acceseaza serviciile noastre si vezi tarifele complete : CLICK AICI! 

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresele de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *