Cladirile cu cel putin trei apartamente sunt obligate de lege sa aiba asociatii de proprietari. Alte modificari aduse de Legea 196/ 2018 in articol!

Lege 196 2018_ Cladirile cu cel putin trei apartamente sunt obligate de lege sa aiba asociatii de proprietari. Reinvent Consulting
Lege 196 2018_ Cladirile cu cel putin trei apartamente sunt obligate de lege sa aiba asociatii de proprietari. Reinvent Consulting

Incepand cu 28 septembrie 2018 intra in vigoare noua lege privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Care sunt principalele modificari aduse de Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor? Vezi in articol.

1. Proprietarii care refuza accesul in locuinta pentru reparatii, lucrari sau in situatii de urgenta, dupa ce au primit preaviz de la asociatie, risca o amenda cuprinsa intre 500 si 3.000 de lei.

2. Orice proprietar care inchiriaza o locuinta trebuie sa informeze asociatia despre inchiriere in maxim zece zile de la semnarea contractului de inchiriere. Chiriasii au dreptul sa se organizeze sub forma unei asociatii de chiriasi.

3. Orice modificare a spatiului se comunica asociatiei si organului fiscal in termen de 30 zile de la incheierea lucrarilor. In caz contrar amenda este intre 200- 1000 lei.

4. Cotele de contributie trebuie trebuie achitate in cel mult 30 de zile calendaristice de la data afisarii listei lunare de plata. Administratorul va trebui sa notifice scris restantierii.

5. Dezvoltatorii imobiliari trebuie sa informeze noii proprietari de necesitatea infiintarii asociatiilor de proprietari. Celor care cumpara locuinte in ansamblurile rezidentiale trebuie sa li se asigure furnizarea serviciilor de utilitati publice, iar dezvoltatorul va trebui neaparat sa le puna la dispozitie locatarilor cartea tehnica a constructiei.

6. Obligatia de a infiinta asociatiile de proprietari daca exista cel putin trei proprietati individuale si spatii comune.

INFIINTARE ASOCIATIE PROPRIETARI: 1300 lei (taxe incluse, procedura legala completa)

7. Structura conducerii unei asociatii de proprietari poate fi diferita in functie de numarul de apartamente din imobilul in care se va infiinta asociatia.

8. Proprietarii nu vor mai putea fi reprezentati (prin mandat) in adunarea generala de presedinte, vreun membru al comitetului ori de administrator. Cei care nu ajung la sedinte trebuie sa imputerniceasca in scris si semnat alt membru, care sa il reprezinte la sedinta.

9. Un locatar nou are la dispozitie 10 zile lucratoare pentru a informa asociatia de prezenta sa si de a pune la dispozitie toate informatiile necesare in vederea calcularii cotelor de intretinere.

10. Blocurile sunt obligate sa aiba un regulament de bloc, facut dupa un model oficial.

11. Locatarii de la parter/ etaj 1 care nu folosesc liftul pot fi scutiti de la plata lunara a acestui serviciu.

Documente necesare infiintare asociatie de proprietari

Dosarul de infiintare trebuie sa contina:
• Statutul asociatiei;
• Actul constitutiv;
• Acordul de asociere;
• Procesul-verbal al adunarii de constituire;
• Cerere de inregistrare la administratia financiara teritoriala/ Directia de taxe si impozite locale.

Documentele trebuie completate in 3 exemplare originale si semnate de cel putin jumatate plus unu din totalul proprietarilor din bloc, scara sau tronson de cladire.

Obtinerea codului de identificare fiscala

In urma infiintarii, asociatia de proprietari va avea un nume, o adresa, o incheiere judecatoareasca de infiintare. Totodata, asociatia va avea nevoie de un cod de identificare fiscalã. Acest cod de obtine de la ANAF.

Ulterior obtinerii codului de indentifcare fiscala, asociatia va avea nevoie de o stampila care sa cuprinda urmatoarele informatii: denumire, adresa si codul fiscal.

Doresti sa infiintezi o asociatie de proprietari? 

Avand o experienta de peste un deceniu in domeniile juridic, financiar si fiscal, expertii Reinvent Consulting iti ofera informatii pe tema fiscala, juridica, oportunitati de dezvoltare, raspunsuri la intrebari specifice, precum si cele mai mici preturi de pe piata pentru infiintari de asociatii:

  • 1.300 RON – in Bucuresti (toate taxele incluse, onorariu si TVA).
  • Pretul este valabil pentru o asociatie de maxim 40 de apartamente.

Pentru grupuri mai mari de cate 10 apartamente, se percepe suplimentar 100 RON/ grup de 10 apartamente, avand in vedere necesarul de acte suplimentare ce se redacteaza si se completeaza pentru fiecare apartament in parte.

Termen Bucuresti: depinde de Administratia Financiara aferenta fiecarui sector.

  • Obtinere CIF de la ANAF: 200 RON

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresele de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *