Vrei sa vinzi in sistem de franciza? Iata de ce trebuie sa tii cont inainte de a da spre vanzare afacerea ta

Vrei sa vinzi in sistem de franciza_ Iata ce trebuie sa stii....Reinvent Consulting
Vrei sa vinzi in sistem de franciza_ Iata ce trebuie sa stii….Reinvent Consulting

Vrei sa vinzi afacerea ta drept franciza in Romania? Afla care sunt noile reglementari si proiecte de lege care influenteaza francizele , dar si de ce trebuie sa tii cont daca vrei sa treci la acest nivel cu business-ul tau.

Ce inseamna o franciza? 

Franciza reprezinta, in termeni simpli,  o dublare a unei idei de afaceri aplicate deja si vanzarea acesteia catre alti antreprenori. Cu alte cuvinte, ai o afacere care are succes si doresti sa vinzi ideea ta si know-how-ul catre un alt antreprenor. Sistemul de colaborare care face posibil acest lucru se numeste franciza.

Franciza  implica un francizor (cel care detine afacerea initiala) si francizat (cel care vrea sa o cloneze). Astfel se transfera atat organizarea societatii, toate informatiile si sfaturi importante pentru demararea unei afaceri de succes, cat si brandul (marca inregistrata) francizei.

Franciza nu presupune infiintarea unei filiale a unei afaceri, iar francizatul, acela care achizitioneaza franciza, se ocupa doar cu administrarea afacerii. Ei bine, lucrurile stau altfel: francizorul, detinatorul marcii si a knwo-how-ului, transfera tehnologia si permite folosirea marcii, dar investitia apartine francizatului.

Contractul concret de franciza trebuie sa fie atent intocmit si analizat de ambele parti.  Acesta contine detalii importante despre desfasurarea afacerii in sine, cat si cooperarea in timp cu francizorul.

Francizantul trebuie, la randul sau, sa ofere informatii despre el si compania lui, despre locul lui in piata locala si alte aspecte.

De asemenea, prin clauza “intuituu persoane”, prezenta in contractul dintre parti, francizorul se asigura ca societatea comerciala a francizatului cu care a incheiat contractul nu va fi cedata, vanduta, cesionata catre terte parti, care nu indeplinesc conditiile initiale.

Asadar, contractul inceteaza automat.

Baza legala franciza – modificari in legislatie

Guvernul a aprobat si transmis catre Parlament un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, precum si pentru modificarea art. 7 pct. 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (care se refera la definitia francizei).

Franciza face posibil succesul francizatului, al celui care cumpara franciza si nu se stipuleaza nicaieri in contract ca fancizorul asigura  succesul.

Proiectul de lege trimis miercuri in Parlament aduce urmatoarele noutati:

• introducerea conceptului de „unitate-pilot”. In unitatea-pilot, pe parcursul unui an, francizorul testeaza si definitiveaza tipul de afacere pe care urmeaza sa o vanda in sistem de franciza. Astfel francizatul va prelua o afacere verificata;
• utilizarea termenului ”document de dezvaluire de informatii” de catre toti francizorii, pentru uniformizarea procedurilor de informare a potentialilor francizati, document prin care este recomandabil sa se realizeze dezvaluirea informatiilor intre viitorii parteneri;

infiintarea Registrului National de Franciza in scopul transparentizarii evolutiei pietei de franciza autohtone. Registrul National de Franciza are rolul de monitorizare a afacerilor in sistem de franciza si de evidentiere a datelor statistice. In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii, Asociatia Romana de Franciza va infiinta Registrul National de Franciza. Francizorii din Romania au posibilitatea de a inregistra documentul de dezvaluire de informatii (DI) in Registrul National de Franciza in mod gratuit.

Ai nevoie de ajutor?

REINVENT CONSULTING ofera servicii juridice complete, precum si servicii de evidenta contabila:

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *