FIRMELE vor plati CAS pentru lucratorii zilieri! Incepand cu luna mai 2019.

FIRMELE vor plati CAS pentru lucratorii zilieri Reinvent Consulting
FIRMELE vor plati CAS pentru lucratorii zilieri Reinvent Consulting

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial pe 19 aprilie 2019,  incepand cu luna mai 2019,  firmele care lucreaza cu zilieri, trebuie sa achite pentru acesti angajati contributia la pensii (CAS).

Conform textului de lege: “Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri se datoreaza contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conferind zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii”.

Pana la aparitia acestui act normativ, firmele care utilizau angajati zilieri, erau obligate de lege sa achite doar impozit pe venitul obtinut de acestia, iar CAS era platita, prin optiune de lucratorii in cauza.

Aceste modificari legislative pot duce la  marirea costurilor cu lucratorii sezonieri, in cazul in care firmele angajatoare vor decide marirea salariului brut (pentru acoperirea platii CAS-ului), pentru a ramane aceeasi remuneratie neta la zilier.

CAS-ul pentru zilieri se va declara la ANAF prin formularul 112.

Calculul, declararea si plata CAS pentru zilieri este obligatia angajatorului.

In prezent cota CAS este de 25%  si incepand cu luna mai 2019 se va aplica venitului brut realizat de lucratorul zilier.

Totodata, noua lege mai prevede si faptul ca in caz de accidente de munca si boli profesionale, angajatorii sa acopere cheltuielile pentru ingrijirile medicale.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *