Somaj tehnic (determinat de COVID-19): categorii angajatori, conditii acordare, procedura ANOFM. Diferenta dintre somaj tehnic si concediere.

Masuri privind acordarea somajului tehnic - proceduri ANOFM si conditii Reinvent Consulting
Masuri privind acordarea somajului tehnic – proceduri ANOFM si conditii Reinvent Consulting

Update: 30.03.2020

In Monitorul Oficial nr. 0231 din 21 martie 2020, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 30 din 18 martie 2020, pentru modificari si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS – CoV – 2. In aceasta ordonanta sunt prevazute si masuri privind modul de acordare a somajului tehnic, determinat de impactul negativ al COVID-19 asupra activitatii economice.

Masuri privind acordarea somajului tehnic – proceduri ANOFM si conditii:

 • Se acorda 75 % din salariul de baza a persoanei in cauza;
 • In intervalul respectiv persoana NU LUCREAZA , contractul de munca este suspendat conform art.52 alin.1 lit.c Codul Muncii;
 • Persoana se afla la domiciliu la dispozitia angajatorului, acesta poate sa o recheme la lucru oricand;
 • Statul returneaza integral suma platita in cazul in care angajatorul depune lunar o cerere insotita de unele documente detaliate pentru fiecare categorie de angajator in parte’

Sunt mentionate doua categorii de angajatori: cei care au sistat total sau partial activitatea economica (CATEGORIA 1) si cei care au redus reduce activitatea si nu au capacitatea financiara de a plati toate salariile (CATEGORIA 2).

Referitor la angajatorii din CATEGORIA 1:

 • Angajatorii care intrerup total sau partial activitatea si pot obtine online de la Ministerul Economiei Energiei si Mediului de Afaceri certificatul de situatie de urgenta;
 • Modul de obtinere a certificatului se stabileste prin ordin al ministrului mai sus mentionat;
 • Aceste firme vor depune cerere, tabel cu salariatii pentru care solicita plata somajului tehnic si certificatul de situatie de urgenta;
 • Certificatul se va solicita online de pe siteul http://prevenire.gov.ro/, platforma care va contine o sectiune dedicata in acest scop;
 • Se vor incarca toate documentele considerate necesare inclusiv balante de verificare certificate – disponibil pana la sfarsitul saptamanii urmatoare.

Referitor la angajatorii din CATEGORIA 2:

 • Angajatorii care se afla in situatia de a reduce activitatea ca urmare a epidemiei si nu au capacitatea financiara de a plati toate salariile angajatilor;
 • Vor declara pe propria raspundere ca activitatea economica a fost afectata de epidemie;
 • Nu are capacitatea financiara de a plati toti salariatii.

! A fost eliminata prevederea cu privire la scaderea incasarilor cu 25% in luna martie fata de media lunilor ianuarie – februarie. De asemenea, a fost eliminata restrictia privind numarul de angajati pentru care se solicita aceasta indemnizatie, care era limitat la 75% dintre angajati. 

! Guvernul a decis ca pot beneficia de somaj tehnic si contribuabilii care au venituri din activitati derulate ca si PFA, II,  drepturi de autor sau angajatii cluburilor sportive.

Plata se va realiza de AJOFM in maxim 15 zile de la depunerea cererii, cerere care in luna curenta se depune pentru luna precedenta.

AJOFM vireaza fondurile aprobate angajatorului, acesta are obligatia de a vira de urgenta sumele catre angajati

Impozitele si contributiile retinute se retin din indemnizatia de somaj tehnic si se vireaza pana in 25 a lunii urmatoare celei in care AJOF face plata (pentru martie AJOFM face plata in aprilie, taxele se platesc pana in 25 mai).

Utilizarea in alte scopuri a fondurilor transmise reprezinta infractiune,

Angajatorii care doresc sa uzeze de aceasta facilitate, sunt rugati ca pentru procesarea facila, in siguranta si rapida a solicitarilor lor sa isi achizitioneze semnatura digitala extinsa pentru reprezentantul legal.

AJOFM va pune la dispozitia angajatorilor respectivi o functionalitate care sa permita generarea anexelor si incarcarea acestora direct pe platforma, pana la sfarsitul lunii martie.
Comparatie intre somaj tehnic si concediere.

ANOFM – a deschis un call center referitor strict la Somajul Tehnic

ANOFM a stabilit un numar unic de apel pentru informarea cetatenilor cu privire la somajul tehnic si adrese de email pentru transmiterea documentelor

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a organizat un call-center intern si a stabilit un numar unic de apel la care cetatenii pot suna pentru a obtine informatii suplimentare cu privire la modalitatile de acordare a somajului tehnic.

Angajatorii sau angajatii care doresc sa obtina informatii suplimentare cu privire la acordarea somajului tehnic, pot apela: 021/4444-000, numar cu tarif normal.

Angajatorii, care sunt direct afectati de masurile impuse odata cu declansarea starii de urgenta, vor putea beneficia, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de plata indemnizatiilor acordate salariatilor in valoare de 75% din salariile brute acordate, pentru toti angajatii lor, dar nu mai mult de 75 % din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020.

Angajatorii afectati indirect, dar ale caror incasari au scazut cu cel putin 25% fata de primele doua luni ale anului si care nu au capacitatea financiara pentru a plati toti salariatii, vor putea beneficia de masurile prevazute de OUG 30/2020, respectiv de plata somajului tehnic din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru cel mult 75% dintre angajati care au contracte active la data intrarii in vigoare a OUG.

Documentele necesare acordarii somajului tehnic pot fi depuse la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, precum si a municipiului Bucuresti, prin posta electronica, la adresa de email dedicata fiecarui judet, 

SOMAJ TEHNIC versus CONCEDIERE – avantaje si dezavantaje

Avantaje Angajator Somaj Tehnic:

 • personalul ramane la dispozitia sa
 • costuri zero din momentul in care contractele de munca sunt suspendate.
 • ramane cu resursa umana, dupa ce trece aceasta criza.

Avantaje Angajat Somaj Tehnic:

 • venit net mai mare – pentru cei care au salariul minim pe economie, vor primi 1010 RON/ luna, fata de 500 RON/luna cat ar primi somaj in urma concedierii;
 • nu este concediat (nu trebuie sa stea psihic afectat ca nu are un loc de munca).

Dezavantaje Angajator Concediere:

 • acordare preaviz 20 zile lucratoare, practic salariu platit pentru o luna
 • fostul angajat poate sa isi gaseasca un alt loc de munca, ceea ce va genera probleme de personal la reluarea activitatii

Dezavantaje Angajat Concediere:

 • indemnizatie de somaj medie pentru fostul angajat de 500 RON /luna.

LUATI CELE MAI BUNE DECIZII – INFORMATI-VA. DIALOGATI, INTREBATI. Deciziile pe care angajatorii le iau trebuie sa fie cele mai bune atat pentru angajatori cat si pentru angajati.

REINVENT CONSULTING – alaturi de antreprenori! 
Ne ocupam de intocmire si depunere dosar somaj tehnic la  ANOFM si AJOFM-uri. 

Important! ACTIVITATEA REINVENT CONSULTING continua in contextul coronavirus! TOTUL se depune exclusiv online, in baza semnaturii electronice pe care o detinem, in conditiile in care, timp de 30 de zile, Registrul Comertului nu mai accepta depuneri fizice la ghisee!

 REINVENT CONSULTING:

 INFIINTARI FIRME:

 OFERTA: Infiintare firma GRATUIT cu abonament de contabilitate achitat in avans pe 6 luni.

 • 150 lei/ luna – fara activitate, cu plata in avans pe 6 luni (900 lei);
 • 230 lei/ luna, pentru maximum 10 de documente (fara salariati), pentru plata anticipata pe 6 luni (1.380 lei);
 • 350 lei/ luna, pentru maximum 20 de documente, fara salariati, pentru plata anticipata pe 6 luni (2.100 lei).

 GAZDUIRE SEDIU SOCIAL – orice sector Bucuresti

 • 6 luni – 65 euro + tva;
 • 1 An platit + 1 An GRATUIT – la doar 120 euro + tva;
 • 2 Ani platiti + 2 Ani GRATUIT – la doar 220 euro + tva.
 • In cazul in care alegeti serviciul de gazduire pentru o perioada mai mare de 1 an, dupa primul an, conform legislatiei in vigoare, se face mentiune de schimbare sediu social pe alt cabinet de avocat situat tot in cadrul cladirii de birouri apartinand Reinvent Consulting – costul este de 420 RON, dupa fiecare an de gazduire (toate taxele incluse).

 MODIFICARI ACTE FIRMA: onorariu de la 210 lei + taxe juridice.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 14 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *