OUG 37/2020: Bancile pot amana plata ratelor pentru toti clientii afectati de criza provocata de raspandirea COVID-19

amanare rate covid-19 Reinvent Consulting
amanare rate covid-19 Reinvent Consulting

Bancile pot amana plata ratelor pentru toti clientii afectati de criza provocata de raspandirea COVID-19. Guvernul a stabilit normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare.

Sunt stabilite:

 • Conditiile in care creditorii, bancile,  aproba solicitarile clientilor care cer amanarea ratelor;
 • Perioada de amanare;
 • Perioada de prelungire a creditelor amanate;
 • Modul de esalonare si garantare a dobanzilor, in cazul creditelor ipotecare, 

Solicitarile celor datori sunt insotite de declaratii pe proprie raspundere ca le-au scazut veniturile proprii si/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situatia generata de pandemia COVID-19 fata de nivelul inregistrat anterior declararii starii de urgenta, si se afla in imposibilitatea de a platii  ratele creditelor.

Important:

 • Deciza de aprobare a amanarii ratelor cuprinde numarul de rate solicitate de client, aceasta decizie se comunica via e-mail, corespondenta scrisa sau telefonic;
 • Debitorii pot face aceasta solicitare catre banci in termen de maxim 45 de zile de la intrarea in vigoare a OUG 37/2020;
 • Facilitatea de suspendare a obligatiei de plata este valabila atat pentru  persoane fizice, cat si pentru firme;
 • Rata dobanzii ramane la nivelul prevazut in contractul de credit initial;
 • In cazul creditelor ipotecare, dobanda totala aferenta perioadei de suspendare la plata  se va face esalonat, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de suspendare, in 60 de rate lunare egale, fara perceperea de dobanda pentru aceasta componenta a creditului ipotecar. Graficul de rambursare a acestor plati se comunica in termen de 5 zile debitorilor si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, care garanteaza plata integrala a acestor dobanzi;
 • In cazul altor tipuri de credite, dobanda  aferenta perioadei de suspendare se capitalizeaza la soldul creditului existent la sfarsitul perioadei de suspendare;

In cazul persoanelor juridice, masura prevede urmatoarele:

 • In cazul PFA, II, IF, liber-profesionistilor, bancile vor aproba daca activitatea a fost intrerupta total sau partial ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta decretate, cu urmatoarele urmari: restrangerea pietei de desfacere, restrangerea numarului de angajati, diminuarea numarului de furnizori, si altele.
 • Pentru celelalte firme, bancile vor aproba amanarea la plata daca detin certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, sau certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri prin care se constata diminuarea veniturilor sau a incasarilor sale cu minimum 25% in luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie si februarie 2020.
 • Bancile vor aproba solicitarile daca activitatea firmelor a fost intrerupta partial sau total ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta decretata, cu urmatoarele urmari: restrangerea pietei de desfacere, restrangerea numarului de angajati, diminuarea numarului de furnizori etc.

Procedura de urmat pentru a beneficia de masura:

 • Depunerea la creditor a unei cereri in format letric, prin posta electronica sau pe cale orala, la un numar de telefon dedicat care va fi anuntat pe website-ul creditorului;
 • Depunerea cererii in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG 37/2020;
 • Analizarea si aprobarea cererii de catre creditor se face conform normelor de aplicare a OUG 37/2020;
 • In cazul aprobarii are loc prelungirea duratei contractuale de la data comunicarii solicitarii de suspendare adresata creditorului.

Citeste si: Procedura de acordare a Certificatelor de Situatie de Urgenta, in contextul COVID-19

Beneficiile in cazul aprobarii suspendarii cu 9 luni a ratelor aferente facilitatilor de creditare:

 • In timpul perioadei de suspendare (maxim 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020) debitorul nu va achita catre institutia de credit nici un fel de plata legata de facilitatile de creditare in discutie (principal, dobanzi, comisioane);
 • Termenele de rambursare ale facilitatilor de creditare vor fi prelungite automat cu perioada suspendarii ratelor;
 • Dobanzile pe perioada suspendarii vor fi capitalizate la principalul creditelor si esalonate pana la noua maturitate a creditelor (cu exceptia creditelor ipotecare ale debitorilor persoane fizice);
 • Valoarea principalului creditelor va creste cu dobanda calculata pe durata suspendarii aferenta creditelor in sold;
 • Debitorul va achita, ulterior expirarii perioadei de suspendare, dobanzi aplicate la noua valoare a principalului, pentru toate facilitatile de credit care beneficiaza de suspendare, mai putin creditele ipotecare ale persoanelor fizice. Pentru acestea, dobanda aferenta perioadei de suspendare se va esalona intr-o facilitate distincta cu o maturitate de maxim 5 ani, cu dobanda 0.
 • Comisioanele bancare aferente creditelor nu vor fi capitalizate pe perioada celor 9 luni, acestea fiind exceptate total de la plata pentru aceasta perioada;
 • Modificarea contractelor se va produce prin efectul legii fara incheierea de acte aditionale. In 30 de zile de la primirea solicitarii, creditorul notifica debitorului clauzele contractuale modificate potrivit prezentei OUG.
REINVENT CONSULTING – alaturi de antreprenori! 
Ne ocupam de obtinere certificat situatii de urgenta si intocmire si depunere dosar somaj tehnic la  ANOFM si AJOFM-uri. 

 REINVENT CONSULTING:

 INFIINTARI FIRME:

 OFERTA: Infiintare firma GRATUIT cu abonament de contabilitate achitat in avans pe 6 luni.

 • 150 RON/ luna – fara activitate, cu plata in avans pe 6 luni (900 RON);
 • 230 RON/ luna, pentru maximum 10 de documente (fara salariati), pentru plata anticipata pe 6 luni (1.380 RON);
 • 350 RON/ luna, pentru maximum 20 de documente, fara salariati, pentru plata anticipata pe 6 luni (2.100 RON).

 GAZDUIRE SEDIU SOCIAL – orice sector Bucuresti

 • 6 luni – 65 euro + tva;
 • 1 An platit + 1 An GRATUIT – la doar 120 euro + tva;
 • 2 Ani platiti + 2 Ani GRATUIT – la doar 220 euro + tva.
 • In cazul in care alegeti serviciul de gazduire pentru o perioada mai mare de 1 an, dupa primul an, conform legislatiei in vigoare, se face mentiune de schimbare sediu social pe alt cabinet de avocat situat tot in cadrul cladirii de birouri apartinand Reinvent Consulting – costul este de 420 RON, dupa fiecare an de gazduire (toate taxele incluse).

 MODIFICARI ACTE FIRMA: onorariu de la 210 lei + taxe juridice.

Important! ACTIVITATEA REINVENT CONSULTING continua in contextul coronavirus! TOTUL se depune exclusiv online, in baza semnaturii electronice pe care o detinem, in conditiile in care, timp de 30 de zile, Registrul Comertului nu mai accepta depuneri fizice la ghisee!

Aboneaza-te la newsletter!

Aboneaza-te la newsletter!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 14 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

 

Related Posts